Het belang van voldoende slaap op latere leeftijd

Slaap is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid, en het is van groot belang dat we genoeg slaap krijgen op elke leeftijd. Op latere leeftijd kan voldoende slaap echter nog belangrijker zijn, aangezien een gebrek aan slaap op latere leeftijd kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen.

Goed voor de hersenen

Een van de belangrijkste voordelen van voldoende slaap op latere leeftijd is dat het helpt bij het behoud van een gezonde hersenfunctie. Slaap helpt de hersenen om te herstellen en te ontspannen, en een gebrek aan slaap kan leiden tot geheugenverlies, concentratieproblemen en verminderde cognitieve vaardigheden. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je meerdere nachten niet goed slaap, je niet bepaald gezellig bent. Ook zul je al snel merken dat je wat sneller dingen vergeet, iets wat vooral na je 50e ook van nature al vaker voor kan komen.

Voorkomt hart- en vaatziekten

Daarnaast kan voldoende slaap op latere leeftijd ook helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Studies hebben aangetoond dat een gebrek aan slaap geassocieerd is met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en hartaanvallen. Te weinig slaap verhoogt namelijk het stresshormoon ‘cortisol’ iets wat stress veroorzaakt in ons lichaam. Dat zorgt er dan dus ook voor dat je hart veel meer moeite moet doen om het bloed door je aderen te laten stromen.

Gezond gewicht

Bovendien kan voldoende slaap op latere leeftijd ook helpen bij het behoud van een gezond gewicht. Een gebrek aan slaap kan leiden tot hormonale verstoringen die kunnen bijdragen aan gewichtstoename, en voldoende slaap kan helpen bij het reguleren van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor honger en verzadiging. Belangrijk is met name dat wanneer je een keer minder slaapt, je probeert te vermijden dat je onnodig ongezond gaat eten. Dus heb je het gevoel dat je op het punt staat te gaan snaaien, pak dan een appel of drink twee glazen water. Je zult merken dat het vaak alleen een stuk kauwbehoefte is.

Zo zorg jij voor voldoende slaap

Voldoende slaap is, zoals je ook kunt lezen ontzettend belangrijk. Met name wanneer je jong bent en ook wanneer je 50 plus bent. Uiteraard is het ook niet bevorderlijk wanneer je rond je 20e te weinig slaapt, maar dan kun je het vaak nog prima volhouden. De gemiddelde bedtijd 11 jaar is doordeweeks vaak zo rond een uur of 20.00/21.00. Ditzelfde geldt ook voor de bedtijd 12 jaar. Naarmate ze ouder worden, zal dit vaak iets worden opgerekt richting een uur of 21.30/22.00. Wat met name belangrijk is, is dat je voldoende en ook kwalitatieve uren slaap geniet. Om ervoor te zorgen dat je voldoende en ook goed slaapt, is het belangrijk te zorgen voor een vast ritme. Ga dus iedere avond op dezelfde tijd naar bed en sta ook iedere ochtend op tijd op. Doe je dit niet, dan zul je al snel merken dat je hier op termijn last van zult gaan krijgen. De biologische klok weet dan niet waar het aan toe is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top