Wild eten doe je in de herfst, of niet?

Het culinaire wildseizoen start officieel op 15 oktober. Bockbier en wildgerechten op de kaart van de meeste restaurants. Dit houdt aan tot zeker in het nieuwe jaar. Je houdt ervan of je houdt er niet van. 

Waar we het dan over hebben? Over een culinair stukje hertenbiefstuk of haas. Maar ook fazant en patrijs komen op de kaart voor. Evenals wild zwijn of hert. Wie gaat voor een mooie kwaliteit gaat voor biologisch wild. Dan weet je wat je eet.

Mensen houden ervan en kunnen niet wachten, anderen gruwelen van vlees en menen dat wild helemaal not done is. Nu wordt wild niet zomaar geschoten. Daar zijn regels en momenten voor.

Vrij bejaagbare wildsoorten, wat zijn dat?

Volgens een eerder artikel in het NRC gaat wild om vijf diersoorten: haas, konijn, wilde eend, houtduif en fazant. Dat zijn de ‘vrij bejaagbare wildsoorten’ in Nederland. Deze mogen geschoten worden tussen ongeveer half augustus en eind januari. Moet je wel een jachtakte hebben.

Kom je een ander diersoort op je bord tegen dan wordt deze geschoten in het kader van ‘populatiebeheersing’. Per provincie bepaalt de overheid hoeveel en wanneer er beheerd of bestreden wordt. En sommige beesten staan op de Landelijke Vrijstellinglijst. Zij richten zoveel schade aan dat ze afgeschoten mogen worden. Ook buiten het jachtseizoen.

Ook buiten het herfst-seizoen is er wild

Volgens experts en zeker koks hoort wild bij de herfst, maar ‘stoof van wilde dieren geschoten in het kader van de schadebestrijding’ is ook buiten dat seizoen lekker. “wild in de culinaire zin, is er het hele jaar. Reebokken worden dan ook steeds vaker in het voorjaar en de zomer geschoten. “Maar van vijf maanden in de vriezer bij de poelier worden ze echt niet lekkerder. Doodzonde!,” zo meende ‘Joël in ’t wild’ (column van Joël Broekaert) dit voorjaar in het NRC.

Check de Jagers-kalender 

Nu het dan uiteindelijk wel herfst is, hebben we carte blanche. Wie trouwens wil weten wat een wanneer er geschoten mag worden kan op de website van de Nederlandse Jagersvereniging terecht. Daar staat exact wat wel en niet mag. Van het afschieten van de houtduif tot de zwarte kraai en van de grauwe gans tot een ree.

En mocht je niet van wild houden dan zijn er heel veel andere herfstige mogelijkheden en kun je terecht bij Gerda, die wekelijks een recept weggeeft op 50plusinnederland. Denk aan haar herfstige appeltaart. Kan ook.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top