Hoe leer je omgaan met mensen met dementie?

Praat in korte zinnen en geef korte boodschappen. Maak oogcontact en neem de mensen serieus. Dat zijn zomaar een paar tips voor het maken van contact met iemand die je bijvoorbeeld verward op straat aantreft. Grote kans dat het iemand met dementie betreft.

Nu er steeds meer mensen met dementie zijn, is het belangrijk dat we daar als samenleving goed mee omgaan en de mensen kunnen helpen. Ook steun aan mantelzorgers is belangrijk. Wederzijds begrip is van belang. Daar zijn nu gerichte online trainingen voor ontwikkeld.

Trainingen ‘Samen dementie vriendelijk’

De eerdergenoemde tips zijn afkomstig van de site met de naam: samen dementie vriendelijk. Daar staan verschillende trainingen op die onderdeel uitmaken van een samenwerking tussen Alzheimer Nederland, pensioenfonds PGGM en het ministerie van VWS. Op deze wijze hopen de organisaties zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de omgang met mensen met dementie.

Speciale tentoonstelling voor mensen met dementie

Een andere tip is: ‘Gebruik vooral beelden als je iets duidelijk wilt maken. Met name beelden van vroeger, want beelden uit het verleden zijn voor mensen met dementie beter herkenbaar dan die van nu’. Terug gaan naar vroeger kan deze mensen enorm veel plezier brengen. Een aanrader voor een uitstapje met mensen met dementie is dan ook het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen dat komende zomer een speciaal programma voor mensen met dementie biedt: Vers van Vroeger.

Titel dementievriendelijk voor Zuiderzeemuseum

In het Zuiderzeemuseum worden herinneringen direct opgeroepen. Het geeft een prachtig beeld van de wereld van toen rond het Zuiderzeegebied. Komende tijd krijgen medewerkers een speciale training om met bezoekers met dementie om te gaan.

Het Zuiderzeemuseum heeft vorige maand de titel dementievriendelijk ontvangen uit handen van Alzheimer Nederland. Dat heeft onder meer te maken met deze tentoonstelling Vers van Vroeger dat ‘een verbreding van mooie belevingsmomenten voor mensen met dementie is, die ze samen met hun familie en vrienden kunnen delen’.

Samen dementievriendelijk is een vijfjarig programma dat Nederlanders bewust maakt van de impact die dementie heeft op de samenleving.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top