Zwerfafval opruimen is ‘hot’

Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day, de dag waarop elk jaar miljoenen mensen overal ter wereld eropuit trekken om zwerfafval op te ruimen. Het is de tweede keer dat Nederland meedoet.

Al duizenden mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om in actie te komen. Vorig jaar stond de teller op 300 opruimacties in ons land, dit jaar is nu al de 750 gepasseerd. De organisator van deze dag in Nederland – Plastic Soup Foundation – vraagt ditmaal ook aandacht voor het soort afval dat al dermate is gefragmenteerd dat het niet meer eenvoudig kan worden opgeruimd: microplastics.

In het teken van ons rivierwater

Plastic Soup Foundation gaat op 21 september met genodigden vanuit Zaltbommel de Waal op om onderzoek te doen naar de kwaliteit van het Nederlandse rivierwater, een belangrijke bron van het drinkwater in ons land. Wetenschappers aan boord zullen watermonsters nemen en die ter plekke onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en plastic. Marien biologen die deze onderzoeken eerder hebben uitgevoerd, garanderen een eyeopener. Politici en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven varen mee.

Het symbolische, landelijke startschot voor World Cleanup Day zal om 10:00 uur in Zaltbommel worden gegeven door burgemeester Pieter van Maaren en Maria Westerbos, oprichter en directeur van Plastic Soup Foundation. In de rest van het land zijn dan al honderden opruimacties bezig. Behalve aandacht voor zwerfafval en microplastics is er deze dag ook veel ruimte voor oplossingen. Zo wordt in Zaltbommel aan de Waalkade een plein ingericht, het ‘Solutions Square’, waar diverse bedrijven en organisaties hun innovatieve oplossingen voor de plasticvervuiling presenteren.

Meer informatie over World Cleanup Day

World Cleanup Day is de grootste opruimactie ter wereld. In 2018 deden 18 miljoen mensen in 24 tijdzones mee. Het doel van World Cleanup Day is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar net zo belangrijk is de registratie van het verzamelde afval. Dat kan met behulp van een speciale mobiele applicatie: Litterati. Met de verzamelde data wil Plastic Soup Foundation namelijk meer inzicht krijgen in de herkomst van het gevonden afval om zo gerichter te kunnen werken aan structurele oplossingen.

Foto (C): Jean-Pierre Jans / ANP Pers Support

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top