Zo bespaar jij op je gasrekening ondanks het prijsplafond

Met de start van 2023, betekent het ook dat we te maken krijgen met het zogeheten energie plafond. Dat houdt in dat we per kuub gas en kilowatt stroom niet meer betalen dat een bepaald bedrag. Mits je hier natuurlijk overheen gaat. Een goede ontwikkeling uiteraard. Echter is het wel zo dat je er rekening mee moet houden dat je nog steeds duurder uit bent dan voor deze hele ‘crisis’. Het is daarom dus ook goed om ook zelf kritisch te kijken naar de mogelijkheden om je gasverbruik en ook stroomverbruik waar mogelijk drastisch te verminderen. Gelukkig zijn er daarom dan ook tal van mogelijkheden om relatief eenvoudig enkele tientallen kuub gas per maand te kunnen besparen.

Maak afspraken met het gezin

Wanneer je een stel pubers in huis hebt wonen, dan is de kans vrij groot dat deze het nodig vinden om iedere dag uitgebreid een half uur te gaan staan douchen. Buiten het feit dat het ook zonder deze hoge prijzen de reinste onzin is, is het in de huidige tijd extra belangrijk hier goede afspraken over te maken. Helemaal wanneer jullie voornemens zijn om op vakantie te gaan naar Bari Italie en de kinderen alleen thuisblijven. Met de slimme meters van tegenwoordig heb je natuurlijk realtime inzicht in het verbruik, maar het bespreekbaar maken is vele malen efficiënter. Zo kun je de afspraak maken dat iedereen zich niet langer dan 5 minuten per dag doucht. Je zult namelijk verstelt staan van de hoeveelheid gas je dit maandelijks scheelt. Ook kun je de afspraak maken dat je pubers, wanneer ze voetballen, ook douchespullen in hun tas doen en zich op de sportclub douchen.

Zet je verwarming een uur eerder uit

De meeste huizen vandaag de dag zijn dusdanig goed geïsoleerd dat het niet nodig is om je verwarming pas uit te zetten op het moment dat je naar bed toe gaat. Zorg er daarom dus ook voor dat je je thermostaat een uur voordat je naar boven gaat, alvast een paar graden lager zet. Uiteraard moet je dan wel de ramen en deuren gesloten houden, zodat de warmte niet kan ontsnappen. Wat je zult merken, is dat de warmte gedurende de komende tijd gewoon in je huis blijft ‘hangen’. Helemaal met vloerverwarming, want de warmte blijft vaak nog wel langer dan een uur in het beton, waardoor het heel goed kan zijn dat je ook wel eerder de thermostaat alvast wat lager kunt zetten.

Houd ramen en deuren gesloten

in Nederland hebben we niet de luxe dat het weer net zoals het weer Bari is. We hebben daarom dus ook te maken met meerdere maanden per jaar dat het koud is buiten. Om er dan voor te zorgen dat we niet onnodig veel gas verbruiken, is het belangrijk om ramen en deuren goed gesloten te houden. Dus moet je even iets uit de garage of schuur halen? Zorg er dan voor dat je de deur direct achter je dicht doet. Ook al is het maar een seconden of dertig, je zult verstelt staan van het feit hoe snel de warmte je woning weet te verlaten.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top