close
  • zondag 29 november
Zorg en Zekerheid

Wil jij ook zo’n gratis ‘Knalplanga’?

Wil jij ook zo’n gratis ‘Knalplanga’?

Geen idee wat een knalplanga is? Begrijpelijk, want dat hadden wij ook niet. Het klinkt als iets uit de Ikea collectie, maar als je er één wilt zul je naar Pearle Opticien moeten. Die geeft namelijk 50.000 van deze vuurwerkbrillen gratis weg.

Rapper Donnie

Een knalplanga dus. Dat knal dat valt nog te snappen, maar het woord planga behoeft enige uitleg. Het begon afgelopen zomer allemaal met de hit ‘Snelle planga’ van rapper Donnie. Planga is straattaal voor (zonne)bril. Donnie legt zelf uit wat een snelle planga dan is maar het is de vraag of het daar duidelijker van wordt. “De definitie van een snelle planga is als je zeg maar iemand ziet, maar je ziet z’n bril, maar je ziet hem snel. Maar je moet nog een keer kijken. Dus als je twee keer kijkt, dat is de definitie van een snelle plange ouwe.” 

Vuurwerkbril

Hoe dan ook, in samenwerking met de Rijksoverheid lanceerde Donnie deze week de track ‘Knalplanga’. En dat heeft alles te maken met het aankomende vuurwerk. Pearle Opticien haakte aan en introduceerde een eigen vuurwerkbril. Die is tussen 12 en 31 december gratis op te halen in de Pearle winkels. Uit onderzoek van Pearle blijkt dat een op de vijf jongeren een vuurwerkbril heeft, maar deze niet opzet omdat anderen dat ook niet doen. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap tonen aan dat bijna de helft (46%) van het oogletsel wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander. Je beschermt je dus vooral ook tegen het (afsteek)gedrag van iemand anders. Het gebruik van illegaal vuurwerk en afsteken in een drukke omgeving blijken vooral erg risicovol.

Hip helpt

Jongeren zien het belang van het dragen van een bril trouwens wel degelijk in en driekwart vindt zelfs dat het verplicht zou moeten worden. Maar ja, de groepsdruk. Een campagne met rapper Donnie is een slimme zet. De vuurwerkbril wordt op een hippe manier onder de aandacht gebracht. Pubers geven aan eerder een bril te willen gebruiken als iemand die ze op social media volgen dat ook doet. Dus een win win situatie waarin meer ogen beschermd worden en er dus meer ogen gezond 2019 in zullen gaan. Conclusie: haal snel een knalplanga voor jezelf of voor je (klein)kinderen, want op=op!

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook