Wat houdt bewindvoering in?

Soms kan het lastig zijn om goed om te gaan met geld. Bijvoorbeeld wanneer je al schulden hebt, maar ook in het geval van bijvoorbeeld dementie, verslaving of financiële uitbuiting. Financiële problemen kunnen leiden tot een verminderd welzijn of nog ernstigere financiële problemen. Bewindvoering kan daarbij helpen. Eigenlijk probeert een bewindvoerder er voor te zorgen dat je weer grip krijgt op jouw financiën. Het is een ingrijpende maatregel die niet zomaar wordt verstrekt. In dit artikel lees je meer over bewindvoering.

Wanneer bewindvoering?

In het geval van bijvoorbeeld dementie, een verslaving of een gehandicapt kind, kan bewindvoering aanvragenverstandig zijn. Het is dan lastig voor diegene om dan goed en bewust om te gaan met geld. Je kunt bewindvoering voor jezelf aanvragen, maar ook voor iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt die in een instelling verblijft of ouders die bewindvoering voor hun verstandelijk beperkte kind aanvragen. Dit doe je via de kantonrechter. Op internet kun je een formulier vinden waarmee je kunt aangeven voor wie je bewindvoering aanvraagt en welke bewindvoerder je zou willen. Dit kan een betrouwbare kennis of familielid zijn, maar ook een professionele bewindvoerder die zijn beroep uitoefent. Vervolgens ontvang je een oproep voor een zitting. Bij deze zitting is geen advocaat nodig. De kantonrechter beslist of de redenen gegrond zijn om bewindvoering toe te wijzen.

Rechter controleert bewindvoerder

De bewindvoerder wordt altijd door de rechter gecontroleerd, zodat de bewindvoerder ook daadwerkelijk verstandig omgaat met het geld van iemand anders. Een bewindvoerder kan bijvoorbeeld een budgetplan opstellen, maar ook helpen bij de belastingaangifte, bepaalde toeslagen aanvragen of kwijtschelding van gemeentelijke belastingen aanvragen. Eigenlijk wordt de complete controle over jouw geld uit handen genomen. Elke maand of elke week ontvang je leefgeld. Voor de rest zorgt de bewindvoerder ervoor dat alle rekeningen worden betaald, gebaseerd op het budgetplan.

Inkomsten en uitgaven

In het budgetplan worden uitgaven en inkomsten opgenomen. De meest belangrijke uitgaven moeten natuurlijk gewoon betaald blijven. Denk hierbij aan huur, elektra, water en gas. Wanneer er financieel ruimte is voor bijvoorbeeld een tv-abonnement, kan dit opgenomen worden in het budgetplan. Het doel van bewindvoering is om voor de persoon onder bewind weer een stabiele situatie te creëren. Bewindvoering verschilt dan ook van schuldsanering, waarbij het doel is om zo snel mogelijk schulden af te lossen. Dit is niet de taak van een bewindvoerder. Wel kan de bewindvoerder, wanneer de situatie is hersteld, helpen met het oplossen van de schulden.

Bewindvoerder vinden

In het hele land zijn bewindvoerders die jou kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan bewindvoering Rotterdam. Actieve bewindvoerders in jouw regio kun je vinden bij de brancheverenigingen voor bewindvoerders, zoals Horus, NBPB of NBBI. Zo weet je zeker dat je een professionele bewindvoerder hebt, die voldoet aan speciale kwaliteitseisen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top