Wandelen belangrijk voor COPD patiënten

Bewegen is enorm van belang om de ziekteverschijnselen bij COPD stabieler te maken. Je voorkomt ermee dat de klachten verergeren. 

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (chronische obstructieve longziekte) ofwel COPD treft met name mensen boven de veertig jaar die roken. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor chronische bronchitis, constante ontstoken bronchiën, en longemfyseem wat betekent dat er langzaam longblaasjes verloren gaan. COPD gaat niet meer over. De schade is blijvend. 

Minder zuurstof

De longen zijn zo beschadigd dat mensen minder zuurstof tot hun beschikking hebben. Ze krijgen het benauwd, geven slijm op, hoesten veel en raken erg vermoeid. Met name vanwege die vermoeidheid komen ze in een vicieuze cirkel terecht als het om sporten gaat. Ze komen nauwelijks nog buitenshuis en dat kan de klachten eigenlijk alleen maar verergeren.

Volgens longarts Jeanine Antons van het Radboudumc Dekkerswald in Nijmegen is sporten in de vorm van wandelen bijvoorbeeld, juist heel goed. Zij vertelt aan Plusonline: “Wanneer de COPD erger wordt kun je last krijgen van een zogenoemde longaanval die dagen tot weken kan duren. Het is de kunst om die longaanvallen zo veel mogelijk te voorkomen.”

Vergroot de spierkracht

Die aanvallen zijn te beïnvloeden door allereerst te stoppen met roken. Daarnaast adviseert de arts om gezond te eten en op tijd de dokter in te schakelen als je je niet goed voelt. Maar ook bewegen speelt een grote rol. De longen worden door de ziekte steeds slapper en daardoor vernauwen de luchtwegen, daardoor kost ademhalen steeds meer inspanning. Wie zijn spieren traint, stelt die achteruitgang uit. Wie bijvoorbeeld kiest voor wandelen vergroot daarmee zijn spierkracht. Dat zorgt er weer voor dat het uithoudingsvermogen verbetert. Daarmee kun je als patiënt de ziekte stabiliseren en komen longaanvallen minder vaak voor.

Haalbare doelen stellen

Volgens Antons is het belangrijk haalbare doelen te stellen. In het Radboudumc worden trainingen op maat gegeven. Wie een looptraining bijvoorbeeld niet kan volhouden, krijgt de mogelijkheid met gewichten te trainen. Ook dat verbetert de conditie. De begeleiders stemmen de duur en het tempo van een training, of dat nu een loop- of een krachttraining is, exact af op wat een patiënt aankan zodat hij of zij genoeg adem krijgt en er voldoende zuurstof in het bloed komt.

Meer informatie via het Longfonds

In Nederland hebben zeshonderdduizend mensen COPD, veroorzaakt door een erfelijke ziekte of omstandigheden die zich op latere leeftijd openbaren, zoals jarenlang roken. COPD staat op de zesde plaats van de ziektes met de hoogste sterfte in Nederland. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) meent dat het opschuift naar plaats nummer drie in 2030. Meer informatie tref je via het longfonds.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top