Waarom we altijd zo Fokking Druk zijn

Je moet morgen op de kleinkinderen passen, de auto moet deze week naar de garage, je bent twee avonden weg voor een vergadering, je traint drie keer in de week voor een marathon, zaterdag heb je een tennistoernooi en zondag een etentje. En tussendoor leef je het dagelijkse leven met werk en huishouden. Niet te doen joh!

Toch vinden veel mensen die drukte heel gewoon en dat is dan ook het antwoord dat ze anderen geven die vragen hoe het met ze gaat: ‘Prima, maar druk hè’. In tegenstelling tot veel media, die menen dat vooral de dertigers het druk hebben, kunnen de vijftigplussers er ook wat van. Psychologen vragen zich af of de waarheid wel wordt gesproken of dat je ‘denkt’ dat je het druk hebt.

Fokking druk

Zo ook docent psychologie aan de Amsterdamse universiteit Thijs Launspach (30). Naast het docentschap is hij psycholoog en schrijver en heeft zich gespecialiseerd op stress en burn-outs. Hij heeft een boek geschreven met de titel: Fokking Druk dat deze maand verschenen is bij uitgeverij Spectrum. Hij onderneemt al langere tijd een zoektocht naar de oorzaken van onze huidige burn-outepidemie. 

Het aantal burn-outs is de afgelopen jaren enorm gestegen. Eerder vertelden we het verhaal van de 59-jarige Francine die een fikse burn-out had. En zij blijkt inderdaad niet de enige. Eén op zeven werkenden heeft ernstige stressklachten of zit door die stress thuis. Waarom? En vooral: wat doen we ertegen? Volgens Launspach hebben we het inderdaad druk, maar kijken we ook wel erg vaak op onze telefoons. Dat is overigens geen nieuws, dus wat maakt het boek van Launspach dan interessant om te lezen? Volgens hem zijn we wel druk, maar zit veel van dat drukke gevoel tussen de oren. Dat maakt nieuwsgierig. Hoe zit dat? 

‘We hebben het idee dat we 24 per dag aantrekkelijk, fit, gelukkig, sociaal capabel en financieel succesvol moeten zijn’

Volgens Launspach beleven we ons leven als druk en is het soms ook een statussymbool. “We hebben de neiging om veel te piekeren en onze drang naar perfectionisme neem toe. We hebben het idee dat we 24 uur per dag aantrekkelijk, fit, gelukkig, sociaal capabel en financieel succesvol moeten zijn,” zegt hij in een interview op metronieuws. Bovendien blijken we daarnaast moeite te hebben met echte ontspanning. 

Druk zijn lijkt dus voor een deel ook een keuze te zijn. Volgens de psycholoog laten we die drukte teveel toe. En soms gaan we teveel op wilskracht door, terwijl rust op dat moment beter zou zijn, waarbij hij refereert aan topsporters die heel goed weten dat rust even belangrijk is als activiteit. Alleen dan kun je optimaal presteren. 

Plan van aanpak

Minder drukte en stress ervaar je slechts als je je leven goed plant en weet waar je verantwoordelijkheden liggen. Je moet volgens Launspach een plan van aanpak hebben. Prioriteiten stellen dus. Je hoeft niet alles te doen, ook al zijn veel dingen leuk. In het boek ook een stappenplan om ‘nee’ te leren zeggen. Te leren kiezen.

Goed om te weten: Launspach schreef ook Het Millenial Manifest (2017) en is mede-eigenaar van het Rustburo. Daar kun je terecht als je werkelijk een rustiger en effectiever leven wilt. Donderdagavond 18 oktober geeft hij een lezing in het Dolhuys in Haarlem. 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top