Lijstjes

Waarom lijstjes zorgen voor rust in je hoofd

Je vindt ze overal: in agenda’s, op post-its, in de telefoon, in een speciaal notitieboekje of ergens even snel opgekrabbeld. Lijstjes. Veel mensen maken to-do- of andere lijstjes en sommige kunnen echt niet zonder.

Overzicht voor jezelf creëren is geen overbodige luxe in deze drukke, chaotische maatschappij. Het begint dan ook altijd met chaos. Een hoop gedachten, informatie en ideeën die door elkaar heen zoemen en waar je paniekerig van wordt. Waar je dus orde in probeert te scheppen. Met een lijstje. Eentje die je brein aankan en waarmee je vooruit komt in plaats van te verzanden in het niet weten waar te beginnen. Lijstjes kunnen dus heel nuttig zijn. We noemen een paar manieren waarop een lijstje je kan helpen:

Een rustig hoofd

Je kent het vast wel. Als je net in bed ligt en probeert de slaap te vatten, komen er allemaal kleine en grote taken langs die je de volgende dag niet moet vergeten. Dat ene belangrijke mailtje voor je werk, de tandartsafspraak die verzet moet worden, het kaartje voor een jarige tante en de containers die bij de weg moeten. Ook tijdens een drukke dag heb je vaak van die ‘flitsmomenten’ waarop er iets door je hoofd schiet, maar op dat moment heb je er geen tijd voor. Als je niet meteen iets doet met die gedachten, geeft dat een onrustig gevoel. Wat je opschrijft, kun je loslaten en daar word je weer rustig van. Ineens lijkt die enorme berg aan taken best te doen. Leg een schrijfboekje naast je bed en zorg dat je overdag altijd iets bij je hebt om dingen in te kunnen noteren. Een notitie in je telefoon werkt ook prima.

Je hoofd leeg schrijven

Als je hoofd zo ontzettend druk is dat je zelfs niet meer logisch kunt bedenken welke informatie in welk lijstje moet, schrijf dan alles op. Maar dan ook echt alles. Doordat je opschrijft wat er allemaal in je hoofd zit, maak je ruimte voor ontspanning en rust. Op een later moment kun je wel proberen orde te brengen in wat je allemaal op hebt geschreven.

Autobiografie

NotitieboekjeJe eigen doelen en dromen vastleggen in een lijstje stimuleert om ze ook echt waar te maken. Steden die je nog graag wilt bezoeken, boeken die je wilt lezen, voornemens voor de toekomst en mooie herinneringen uit het verleden. Zo maak je een soort autobiografie in lijstjes. Schaf er een mooi boekje voor aan zoals bijvoorbeeld My favourite notes. Je kunt ook een bullet journal beginnen. Eindredacteur Julia schreef er eerder al over.

Volgorde aanbrengen bij een ingewikkelde taak

Als je een ingewikkelde klus moet uitvoeren, helpt het om de volgorde op te schrijven. Onze hersenen denken graag in stapjes, omdat we (uitzonderingen daargelaten) maar één ding tegelijk echt met aandacht kunnen doen. Als alle stappen op papier staan, kun je ze één voor één afwerken en een vinkje zetten. Dat geeft ook nog eens tussentijdse momenten van voldoening.

Breng orde aan in je lijstjes

Lijstjes zijn handig en nuttig, maar dan moeten ze wel overzichtelijk zijn. Dus breng ook in het lijstje dat je maakt orde aan. Maak onderscheid tussen dringende dingen en zaken die kunnen wachten en zet onder kopjes bij elkaar wat bij elkaar hoort, zoals werk, huishouden, kinderen. Maak wat er op je lijstje staat ook zo concreet mogelijk. In plaats van fiets laten repareren schrijf je die en die fietsenmaker bellen en in plaats van verjaardag mama schrijf je dat en dat cadeau kopen. Dan wordt de informatie beter opgenomen door je brein. Maak je lijstjes niet te lang en omschrijf de taken op een positieve manier.

Tijdswinst

KlokLijstjes maken kan je een hoop tijd schelen. Want in de fase van complete chaos in je hoofd zit je vaak voor je uit te staren en kun je de stap om te beginnen aan die brij van taken maar niet nemen. Je gaat uitvluchten verzinnen en eerst andere, vaak minder nuttige dingen doen. Het overzicht dat een lijstje je biedt, geeft houvast om aan de slag te gaan en brengt tijdswinst.

Geheugensteun

Iets onthouden is niet alleen lastig als je ouder wordt, maar ook als je een druk leven hebt. Veel briljante cadeau-ideeën, leuke ingevingen en vriendelijke gebaren leiden niet tot actie omdat je ze weer vergeet en er hooguit nog iets achter in je hoofd daagt van ‘ik had toch zoiets leuks bedacht, maar wat was het ook alweer?’’ Schrijf al die invallen op en je kunt het altijd later terugvinden. Leg bijvoorbeeld in je telefoon een notitie aan van leuke cadeautips. In de loop van een jaar laten de mensen om ons heen regelmatig (vaak onbedoelde) hints vallen over waar je hen blij mee zou kunnen maken. Noteer dat meteen en je hebt altijd een passend cadeautje voor een verjaardag.

Nadelen van lijstjes

Niet iedereen is natuurlijk fan van lijstjes. Zo’n to-do-list kan ook juist stress opleveren, omdat je op papier ziet staan hoeveel je nog moet doen. Iedereen moet dan ook vooral zelf bepalen wat de waarde van het opstellen van een lijstje is. Krijg je het er benauwd van? Dan moet je ze vooral allemaal lekker in de prullenmand gooien!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top