Waar zit je het meest veilig in een auto?

Staat bij de organisatie AWSR de chauffeur op de tweede plaats als meest kwetsbare persoon in een auto als er een ongeval plaats vindt, bij de VIAS staat de chauffeur op nummer 1. Hoe zit dat nou? 

Met z’n drieën op de achterbank in de auto? Dan heb je als middelste de gevaarlijkste plek als er wat gebeurt. Volgens het Waalse Instituut voor de Verkeersveiligheid (AWSR) zijn passagiers die op deze plek zitten, het meest kwetsbaar bij een ongeval. Zij komen het vaakst te overlijden. 

Er zit op die plek een andere gordel dan elders in de auto, namelijk slechts een gordel die over de heupen gaat. Vooral in oudere auto’s is dat het geval. Neem niet weg dat de gordel op deze plaats wel belangrijk is. 

De chauffeursplek is eveneens een kwetsbare positie. Bij een ongeval zijn het stuur en de pedalen een gegeven die nogal wat verwondingen kunnen veroorzaken. Vooral als er hard gereden wordt. 

Chauffeur loopt het meeste gevaar

De Belgische verkeersveiligheidsorganisatie VIAS ziet dat anders. Die meent dat de chauffeur op nummer 1 staat en het meeste gevaar loopt. Namelijk 37 procent meer dan de passagiers. De veiligste plaats zou die in het midden op de achterbank zijn. Mits er een driepuntsgordel zit. 

Een Duitse studie toonde drie jaar geleden aan dat je beter voorin kan zitten. Op de achterbank loop je veel meer gevaar bij een ongeval. Dat daar nu anders over wordt gedacht zit ‘m vooral in de komst van onder andere zij-airbags. 

Veiligste plek?

De veiligste plek? Daar waar je goed in de (driepunts-)gordel zit. En waarschijnlijk links of rechts achterin. Of toch op de bijrijdersstoel? In ieder geval zijn het dragen van de juiste autogordels en de aanwezigheid van zoveel mogelijk airbags cruciaal.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top