close
  • dinsdag 15 oktober
Zorg en Zekerheid

Vlaanderen verbiedt roken in auto in bijzijn kinderen

Vlaanderen verbiedt roken in auto in bijzijn kinderen

In Vlaanderen kunnen automobilisten binnenkort beboet worden voor roken in een auto met kinderen onder de 16 jaar. Het Vlaamse parlement is begin december akkoord gegaan met dit wetsvoorstel van minister Joke Schauvliege, melden Vlaamse media.

Wie een sigaret opsteekt met kinderen in de auto loopt het risico op een boete die op kan lopen tot maar liefst duizend euro. Het verbod geldt ook voor elektronische sigaretten. Het is nog niet duidelijk wanneer de wet ingevoerd wordt.

Kinderen extra gevoelig

Schauvliege wil mensen erop wijzen dat de concentratie gevaarlijke stoffen in een auto snel oploopt. “Kinderen zijn extra gevoelig. Ze ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling,” schrijft ze op de website van haar ministerie

Vlaanderen is niet het eerste land waar roken in het bijzijn van kinderen niet mag. Onder meer in Frankrijk, Ierland, Engeland, Australië en verschillende Amerikaanse staten is het verboden om in een auto te roken wanneer er ook kinderen bij zitten.

Artsen willen ook verbod in Nederland

In Nederland is nog geen verbod, hoewel long- en kinderartsen vinden dat een dergelijke maatregel ook in Nederland ingevoerd moet worden. In een artikel in het AD zijn zij van mening dat heel veel ouders de effecten van nicotinedampen onderschatten.  Kinderen krijgen vaak last van hoofdpijn en misselijkheid tijdens de autorit, bovendien zijn er zelfs kinderen die acute astma-aanvallen krijgen, vertelt kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC in Rotterdam in het artikel. Hij voegt daar nog aan toe dat kinderen die met ouders ‘meeroken’ twee keer zoveel kans hebben op luchtwegklachten.

Ouders moeten zelf beslissen

Ondanks dat artsen pleiten voor een verbod vindt de Tweede Kamer een rookverbod in de auto een te grote ingreep in de persoonlijke sfeer. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat aan RTL Nieuws dan ook weten dat er geen plannen zijn voor een verbod. Bovendien zou het moeilijk te controleren zijn. Wel worden er maatregelen ingezet om roken te ontmoedigen, zoals afgesproken in het Preventieakkoord.

In het AD artikel zegt PvdA-Kamerlid Marith Rebel dat de overheid niet gaat over ‘wat mensen achter de voordeur doen’. Andere politici zijn van mening dat ouders hierin zelf een beslissing moeten nemen, net zoals dat ze zelf beslissen wat ze hun kind elke dag te eten geven.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook