Veel Nederlanders bereid te helpen eenzaamheid terug te dringen

Er is veel aandacht voor eenzaamheid onder ouderen. Tachtig procent van de Nederlanders blijkt te willen helpen de eenzaamheid terug te dringen. Helpen bij vervoer of een kop koffie drinken. De cijfers moeten omlaag.  

Nederland telt 5,5 miljoen ouderen, zo meldt omroep Max. En meer dan de helft van deze mensen voelt zich wel eens eenzaam. “Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om een dagje uit te gaan. Voor ouderen is dit lang niet altijd zo.” Volgens het Nationaal Ouderenfonds heeft dat onder meer te maken door een kleiner wordend sociaal netwerk of afnemende mobiliteit. “Sommige ouderen gaan steeds minder naar buiten.”

Met Nationale Ouderendag heb je de eenzaamheid niet verdreven

In het kader daarvan is op Nationale Ouderendag begin oktober een vrijwilligersactie georganiseerd. Midden in de Week tegen de eenzaamheid. Ouderen konden hun wensen aangeven en heel veel vrijwilligers probeerden daar aan tegemoet te komen. Maar dit is slechts een dag in het jaar. Daarmee hebben we de eenzaamheid niet verdreven. Wel is er op die manier even extra aandacht voor. Net zoals met de Week tegen de eenzaamheid.

Het blijkt dat veel mensen, als ze eenmaal met pensioen zijn, veel contacten missen en hun sociale omgeving wordt kleiner. Er zijn geen collega’s meer waar je dagelijks een praatje mee kunt maken. Veel ouderen vallen in een gat, ze praten er nauwelijks over, en als een van de partners overlijdt, wordt dat alleen maar moeilijker.

Eenzaamheid sluipt er langzaam in

Toch meent het Centraal Bureau voor de Statistiek dat eenzaamheid een subjectief begrip is. Het is vooral ook een gevoel. Het Nationaal Ouderenfonds meent dat het eenzaamheid en kwetsbaarheid er langzaam insluipen. “En het kan iedereen – rijk of arm, grote stad of dorp, kinderen of alleenstaand – overkomen. De gevolgen kunnen desastreus zijn,” zo staat op de website geschreven.

Ruim de helft van de 55-plussers blijkt zich wel eens eenzaam te voelen en één op de elf ouderen geeft het zelf aan dat ze zich ernstig eenzaam voelen. Ze missen vooral vrienden om zich heen. Vanaf 65 jaar groeit het aantal mensen dat eenzaam is en onder de 85plussers gaat het maar liefst om 63 procent.

Gevolg van eenzaamheid: stress en soms depressie

De lichamelijke en geestelijke gevolgen blijken aanzienlijk: hoge bloeddruk, stress en kans op een depressie. Bovendien blijken eenzame ouderen veertien procent meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon. Het fonds probeert met maatregelen zoveel mogelijk eenzaamheid te voorkomen. De Nationale Ouderendag is er daar een van.

Een belangrijk gegeven is dat tachtig procent van de Nederlandse bevolking een bijdrage wil leveren om eenzaamheid terug te drinken. Zo blijkt uit een peiling onder duizend Nederlanders van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zoals een kop koffie drinken met iemand die veel alleen is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top