Van John Wayne tot de Mic-mac indianen

De Western als genre is niet weg te denken uit de literatuur, film- en televisiewereld. Cowboy en indiaantje spelen doen we nog maar wat graag. Beide culturen spreken tot de verbeelding. Rollin’ rollin’ rollin’ Rawhide!

Cowboyfilms. Het wilde westen. Aan het begin van de twintigste eeuw deden deze films het over het ‘Wilde Westen’ van Amerika, heel goed. De strijd tussen goed en kwaad was in veel gevallen het centrale thema.

In 1960 ontstonden de zogenoemde spaghettiwesterns. Italiaanse filmploegen creëerden westerns die werden opgenomen in Spanje.

In al deze films treffen we cowboys die rondtrekken en later een bestaan opbouwen in het ‘beloofde land’. Daar krijgen ze te maken met de oorspronkelijke bewoners, de indianen. Dat is voer voor alle mogelijke heldhaftige verhalen die in de film tot uiting komen.

Western-series op televisie

The Great Train Robbery is de eerste Amerikaanse film die als Western te boek staat (1903). Begin jaren zestig, als ook de televisie zijn intrede doet, raken western-series enorm populair.

Acteur John Wayne tilde de western naar grote hoogte. Ook Clint Eastwood deed een duit in het zakje. Burt Lancaster en Kirk Douglas namen ook graag rollen in het western-genre aan. Jaren later maakte Kevin Costner, in de jaren negentig, de film Dances with Wolves tot een hit. Hij regisseerde de film, was producent en nam zelf de hoofdrol op zich. De film won in 1990 zeven Oscars.

Dances with Wolves van Kevin Costner

De film Dances with Wolves is een bewerking van het gelijknamige boek van Michael Blake, en het duurde vijf jaar om de film te maken. Het speelt zich af in Dakota, de habitat van de Lakota-indianenstam. Bijzonder is dat de gesprekken van de indianen in de film in Lakota-taal zijn en Engels ondertiteld.

Of de populariteit van deze film iets heeft bijgedragen aan de terugkomst van het genre, is moeilijk te zeggen. Journalist Bert Wagendorp beweerde in 2014 in de Volkskrant dat de western-film en literatuur een revival hadden.

Behalve Wagendorp zelf, zijn er ook vandaag de dag nog altijd liefhebbers van Old Shatterhand of de tv-serie Rawhide met het bekende openingslied: rollin’ rollin’ rollin’. En vergeet Bonanza en Gunsmoke niet. De avonturiers uit deze series spreken tot de verbeelding. En het speelt zich af in een land waar je dromen kon waarmaken. Ook de mysterieuze cultuur van de indianen boeit veel liefhebbers. Wagendorp vertelt dat de indiaan, tot dan een gevaarlijke boogschutter, uiteindelijk in de verhalen een nobele wilde wordt. De blanke held verliest daarentegen zijn onschuld. ‘Het was niet meer zo duidelijk wie de good en wie de bad guys waren’.

Martin Koolhoven maakt Brimstone

Velen lieten zich in de jaren door de series en films (denk aan Once Upon a Time in de West) en zeker ook de country & western muziek inspireren (denk aan The Eagles met Desperado). En het leeft nog altijd. Regisseur Martin Koolhoven wist nog niet zo lang geleden hoge ogen te gooien met een western: Brimstone.

Het Volkskrant artikel eindigt dan ook met de conclusie dat de western nog altijd levensvatbaar is mogelijk dankzij de verbeelding van een simpel en rechtlijnig leven vol avontuur. Laat dat nu ook de input vormen voor de huidige makers van handtassen die niet alleen de naam van een indianenstam dragen, maar daar ook op zijn geïnspireerd: Micmacbags. Zou ook dat met een heuse revival van de western te maken hebben? We kwamen deze indianen niet tegen in de western, maar wat is niet kan nog komen. We zijn nog lang niet van dat wilde westen af, met zijn cowboys en indianen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top