Tessa (54) is fundaverslaafd: “binnen gluren bij anderen, er is niks leuker!”

Urenlang woningen van een ander bekijken, de ene nog onbereikbaarder dan de andere. De website van Funda wordt per maand meer dan vijftig miljoen keer bekeken, toch vinden er iedere maand maar zo’n 16.000 woningen een nieuwe eigenaar. Hoe zit dat nou precies, wij als 50+ willen daar meer vanaf weten! 

We interviewden Tessa, een fun bezoeker van Funda. Tessa: “Soms waan ik me de trotse eigenaar van een prachtig boerderijtje met een enorm stuk land. In een ander scenario zie ik mezelf wonen in een grachtenhuis in Amsterdam. Of wat dacht je van een leuk optrekje met zwembad in het Gooi? In het echte leven woon ik in een rijtjeshuis, heb ik helemaal niets met het platteland en hou ik niet eens van zwemmen. Ook schat ik de kans klein in dat ik überhaupt groter ga wonen.”

Funda is doping voor het brein

Doordat Tessa en vele anderen gelukkig worden door het bekijken van huizen maken ze dopamine aan. Misschien heb je weleens van dit stofje gehoord. Het is een stofje die ervoor zorgt dat je vreugde ervaart. Je kan ze dus extra aanmaken door iets te doen wat je leuk vindt. Nu is het niet ideaal om fundaverslaafd te zijn, want sommige mensen gaan hierin zover dat ze bijna niet meer goed kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Scrollen door Funda kost nou eenmaal tijd. Tijd die je niet altijd hebt.

Ondertussen lanceert Funda steeds extra functies, waardoor het nog aantrekkelijker wordt om huizen te bekijken. Een voorbeeld hiervan is de virtualrealitybril. Met die bril loop je door het huis van je dromen. Ook zijn er interactieve plattegronden, je kan zelfs digitaal je meubilair op een plattegrond plaatsen. De foto’s worden steeds mooier en groter. Kortom: het is moeilijk om afscheid te nemen van je internetverslaving.

Kijken kijken niet kopen

Tessa heeft ondanks al dat scrollen nog nooit serieus interesse getoond in een huis en zij is daarin niet de enige. Ongeveer vijf miljoen mensen per maand neuzen op Funda rond. De sessies duren gemiddeld 5.30 minuten. Maar er worden echt niet zoveel huizen verkocht. Er zitten meer fun-bezoekers tussen dan serieuze bezoeker. Statistieken geven aan dat met name vijftigplussers vaak op Funda kijken (41%). Er zijn ongeveer evenveel mannen als vrouwen fan van Funda: 49% om 51%.

Zaterdag huizen checken, maandag bellen

De woensdag en zaterdag zijn bij de Funda bezoekers het meest favoriet. Qua tijdstippen wordt het platform altijd wel druk bezocht, maar aan het begin van de avond, rond 20.00 uur is de piek het hoogst. En tussen 12.00 en 6.00 uur ’s ochtends is er weinig verkeer, maar dat geldt natuurlijk voor de meest platforms.

Het tijdstip waarop het meeste contact opgenomen wordt met de makelaar is op maandag. Rond 9.00 uur is de piek. Dat betekent dat mensen in het weekend aan het scrollen zijn en een besluit nemen en op maandag aan de lijn hangen voor meer informatie en een afspraak.

Terug naar Tessa, is het slecht dat ze zoveel tijd besteedt aan het dromen van een ander leven? “Ik kom er gewoon voor uit dat dromen van andere huizen en gluren bij de buren leuk is om te doen. En wie tekent niet als kind een vrijstaand huis met een boom en een zonnetje? De realiteit is bij de meeste mensen een rijtjeshuis. Huizen zijn fascinerend. Ergens wacht het ideale huis op mij, tot die tijd doe ik het met de dopaminerush die ik krijg van het bekijken van een pittoreske boerderijtje met een prachtige tuin.”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top