close
  • vrijdag 22 januari
Algemeen

Te veel op je telefoon

Te veel op je telefoon

Lekker bankhangen en het nieuwste seizoen van Baantjer kijken? Of een dagje vrij om GTST te bingewatchen? Dat lijkt lekker ontspannen, maar is niet goed voor je gezondheid, zo blijkt uit onderzoek. Het kan zelfs leiden tot slapeloosheid.

Het is de verslaving van deze tijd: altijd en overal op je smartphone kijken. Op een loos moment, maar ook in gezelschap kunnen mensen zich moeilijk losmaken van de voortdurende stroom van berichtjes, likes en lonkende spelletjes. Of series natuurlijk…

Urenlang op je telefoon of tablet naar een serie kijken voelt misschien als een soort beloning, maar voor je het weet rol je van de ene cliffhanger naar de volgende en ben je uren verder. Dus roep jezelf tot orde en ga van je telefoon! En als je niet weet hoe je dat moet aanpakken, er zijn apps die kunnen bijhouden wat je doet/kijkt en hoe lang. Je kunt een app downloaden om je telefoongebruik te verminderen, die stimuleert je om je mobiel weg te leggen, bijvoorbeeld door punten geven voor de tijd dat je ervan afblijft.

Onderzoek onder meer dan 400 personen tussen 18 en 25 jaar leert dat 80% regelmatig op de bank gaat chillen en dus gaat bingewatchen. Ze kijken meerdere afleveringen achter elkaar en zitten dan zomaar 3 uur of langer achter hun telefoon, tablet of laptop. En zo’n 20% doet dat zelfs meerdere keren per week.

Toch bizar dat we in een periode waarin we voornamelijk thuis moesten blijven, het ene scherm voor het andere verwisselen. En al die tijd verknoeien we kostbare tijd, die we ook in de buitenlucht hadden kunnen doorbrengen.

En dan nu ECHT ontspannen

Kent u dat reclamespotje waarin een meisje haar moeder vraagt of ze even aandacht mag? Ze krijgt die aandacht en vraagt haar moeder om zo af en toe de telefoon even weg te leggen… Krijgt u ook weleens de sneer ‘mam, je zit de hele tijd al op je telefoon’? Dit slechte gedrag wordt dus niet alleen door kinderen, maar ook door ouders gebezigd.

Tijd voor het goede voorbeeld! Ouders, leg je mobiel aan de kant en pak voor de verandering de fiets…..

Op dat moment zullen veel mensen ontdekken dat het fietswagenpark hier en daar aan vernieuwing of vervanging toe is.

De familie Berends brengt de kinderen altijd met de auto naar school en sport, dus zij ontdekken in de schuur een roestige kluwen bestaande uit oude fietsen. Bij nader inzien passen de twee oudsten niet meer op hun oude fiets en bovendien is de veiligheid ver te zoeken. Dan toch de mobiel weer even in de hand genomen, maar dit keer voor het zoeken naar geschikte fietsen, een kinderfiets 20 inch voor Joep en een kinderfiets 24 inch voor Lindsey. Voor de kleine Storm van drie wordt meteen een kinderfiets 14 inch aangeschaft, dat is een mooi cadeau voor zijn vierde verjaardag. Wat zal hij blij zijn als hij een ‘grote’ fiets krijgt en hij zijn grote broer en zus achterna kan fietsen.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook