close
  • vrijdag 21 februari
Nostalgie

Sinds deze zomer staat er een zebrapad op de werelderfgoedlijst. Raad eens welke dat is?

Sinds deze zomer staat er een zebrapad op de werelderfgoedlijst. Raad eens welke dat is?

Wie een beetje muziekfan is, zal hierbij direct het beeld voor ogen krijgen van de vier leden van The Beatles, op het zebrapad recht voor de Abbey Road studio. En dat is goed geraden. Het gelijknamige album dat hier is opgenomen, is opnieuw uitgebracht en gooit weer hoge ogen. 

De Beatles blijken nog altijd geliefd. Abbey Road, het album dat vijftig jaar geleden werd uitgebracht, hoeft nauwelijks onder het stof vandaan gehaald. Sterker nog, er is een nieuwe uitgave.

En die uitgave blijft niet onopgemerkt. Behalve dat er in de media veel aandacht voor is, blijken veel mensen deze te willen hebben. Vooral verzamelaars zijn gretig als het om een product van The Beatles gaat.

Het werd een iconische foto

Het album Abbey Road is het album met de bekende platenhoes waarop Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr met z’n vieren een zebrapad oversteken. De foto werd op 8 augustus 1969 genomen aan Abbey Road in noord Londen. Het zebrapad ligt pal voor de studio en de foto was snel genomen. Niet wetende dat het jaren later een iconische foto zou blijken. Het beeld werd vastgelegd door Iain Macmillan, een vriend van John Lennon.

Abbey Road was de laatste plaat die in een studio werd opgenomen door de vier muzikanten. Volgens kenners is het album nu vooral een ‘hebbeding’, maar is de geluidskwaliteit inmiddels wel beter dan toen.

Veertigplus mannen komen om Beatle spullen

Wie in zijn vrije tijd van de Beatle-muziek wil genieten, kon onlangs naast het ‘draaien’ van een plaat ook gaan luisteren naar de live-optredens van The Analogues in de Ziggo Dome. Zij creëerden de muziek van The Beatles helemaal zoals het hoort te zijn. Iets wat The Beatles zelf live nooit voor elkaar hebben gekregen. “Toen was dat technisch onmogelijk,” vertelt muzikant van The Analogues Diederik Nomden in een interview. “Dan hadden ze met vijftig man op tournee moeten gaan. Of met tape moeten spelen.”

Het blijkt dat vooral veertigplus mannen om Beatle spullen komen. Dat merken ze ook in een Utrechtse pop-up store die sinds vorige week open is en waar allerlei Beatle spullen te koop zijn. Maar ook kleine kinderen en jongeren blijken The Beatles ontdekt te hebben.

Beatle-winkel in Utrecht open

De winkel, in het Utrechtse Hoog Catharijne, zal tot en met 13 oktober open zijn. Fans kunnen er bijeenkomsten bijwonen en quizzen doen over de band. Er worden unieke, luxe heruitgaven van het album Abbey Road verkocht, met opnieuw gemixte nummers en met nooit eerder uitgebrachte opnames. Er zijn meer dan driehonderd exclusieve Beatles-items te koop zoals shirts en mokken.

Er is uiteraard ook muziek. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er live optredens en zullen verschillende artiesten nummers spelen, natuurlijk vooral van The Beatles.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook