close
  • vrijdag 24 september
Je bent hier: Start » Fiets, wandel- en vaarroutes » Rondje Wekeromse Zand

Rondje Wekeromse Zand

  • Heide
  • Moeflons
  • Wekeromse Zand

Mooie wandelroute door wisselend landschap en soorten bos. Als je geluk hebt kom je klein wild tegen.

Het Wekeromse Zand is een stuifzand- en heidegebied dat wordt opengehouden door moeflons en wilde schapen en is niet toegankelijk voor honden vanwege de moeflons die er (meestal niet zichtbaar) rondlopen.

Het Wekeromse zand is een flink stuk open stuifzand met indrukwekkende vergezichten. Je kunt het nu haast niet voorstellen, maar zo’n honderdvijftig jaar geleden moeten grote delen van de Veluwe er zo uitgezien hebben. Maar de bewoners van toen hadden weinig oog voor de schoonheid van dit woeste landschap. Voor de boeren van Wekerom vormde het stuifzand een dagelijkse bedreiging.

Bij harde zuidwestenwind overdekte het opstuivende zand hele akkers! Dat is niet veranderd in de afgelopen honderdvijftig jaar. Het Wekeromse Zand is een van de weinige plekken in Nederland waar het stuifzand nog in beweging kan komen als het hard waait. Door dit ‘roken’ worden de ontspruitende planten steeds weer overdekt met los zand en blijft het stuifzandgebied voor een groot deel bestaan uit kale zandhopen en kuilen. Leuk voor jonge kinderen om heerlijk te rennen en te dollen, maar minstens net zo leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!

Honden niet toegestaan – ook niet aangelijnd – vanwege de moeflons.

Route informatie

  • home 1 uur en 20 minuten
  • location_on 8 km

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook