close
  • zaterdag 25 september
Je bent hier: Start » Fiets, wandel- en vaarroutes » Perimeterroute

Perimeterroute

  • Perimeterroute
  • Slag om Arnhem

De Perimeterroute heeft als startpunt het Airborne Museum ‘Hartenstein’ en is 4 kilometer lang. Deze route loopt door het gebied van de Slag om Arnhem. Onderweg vind je informatiepanelen die het verhaal vertellen van de Slag om Arnhem.

17 september 1944 landden soldaten van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie op de heidevelden bij Wolfheze en Heelsum. Dit betekende het begin van de Slag om Arnhem, een lucht- en landoperatie die snel een eind aan de Tweede Wereldoorlog moest maken. De licht bewapende Britten schakelden zeker zes Franse Renault tanks uit die de Duitsers hadden opgeëist. Een deel van het bataljon bereikte de Rijnbrug in Arnhem en wist daar vier dagen te handhaven.

Met name rondom de oude kerk aan de Benedendorpsweg woedden hevige gevechten. Op de weilanden stonden de veldhouwitsers die in zweefvliegtuigen waren aangekomen. Met deze kanonnen, die eigenlijk niet sterk genoeg waren voor de Duitse tanks, steunden een paar honderd officieren en manschappen de ingesloten Britse eenheden bij de brug. Ondanks deze luchtsteun moesten de geallieerden de brug opgeven. Na een dikke week nadat de parachutisten waren geland trokken de soldaten zich door de uiterwaarden terug. Van de ruim 12.000 Britten en Polen bereikten slechts een kleine 2.300 soldaten de overkant van de Rijn. Arnhem bleek een brug te ver.

Langs deze route vind je een aantal gebouwen die herinneren aan deze zwarte periode in de geschiedenis. Villa Hartenstein, waarin nu het Airborne Museum ‘Hartenstein’ is gevestigd, deed dienst als hoofdkwartier van generaal Urquhart van de Britse 1e Luchtlandsdivisie. In het museum kun je met de ‘Airborne Experience’ de Slag om Arnhem beleven alsof je er zelf bij was. In het voormalige Hotel de Tafelberg langs de Pietersbergseweg was het belangrijkste noodhospitaal gevestigd. Alleen de originele voorgevel, hal en granitovloer zijn terug te vinden in het huidige gebouw. Ook de voormalige hotels Schoonoord en Vreewijk aan de Utrechtseweg deden dienst als noodhospitaal. Op diverse plaatsen langs de route staan informatiepanelen die het verhaal vertellen van de Slag om Arnhem.

Route informatie

  • home 40 minuten
  • location_on 4 km

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook