close
  • woensdag 19 februari
Zorg en Zekerheid

Roken in die winkelstraat levert je fikse boete op

Roken in die winkelstraat levert je fikse boete op

Het is slecht, het is vies en je krijgt een longkanker van. Roken. Waarom doen we het dan nog? In Australië vragen ze zich dat niet langer af, daar worden gewoon keiharde maatregelen genomen. Niet een beetje hier en een beetje daar roken, nee gewoon helemaal niet meer. Daar is de eerste winkelstraat volkomen rookvrij verklaard.

Een voorbeeld is Bourke Street in het Australische Melbourne. Een populaire straat waar dagelijks enorm veel mensen aan het winkelen zijn. Het gaat om maar liefst zestigduizend mensen. Die mogen vanaf nu geen last meer hebben van sigarettenrook.

Steek je daar toch een peuk op en je wordt gezien, dan kost je dat honderd dollar. De burgemeester windt er dan ook geen doekjes om. “Er is geen veilig level als het gaat om blootstelling aan rook,” zei ze in de Daily Mail. “Ieder jaar sterven er zo’n 4000 burgers vanwege een ziekte die gerelateerd kan worden aan roken en het heeft effect op de gezondheid en het welzijn van nog duizenden anderen.”

Longartsen gaan flink de strijd aan tegen roken

In ons land zijn we nog niet zover, alhoewel het roken veelvuldig in het nieuws is. Het longfonds en longartsen gaan flink de strijd aan tegen het roken. Zo wil ProRail binnen twee jaar alle stations rookvrij maken en op terrassen mag vaak niet meer worden gerookt.

En onlangs kwam het bericht dat rookruimtes in de horeca met onmiddellijke ingang verboden zijn. In plaats van dat ze tot 2022 open mochten blijven. De Hoge Raad kwam met dit bericht dat insloeg als een bom.

Rookruimtes mogen ook niet meer

Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland -in het kader van de zorg en zekerheid– een rookverbod in de horeca, maar dat mocht nog wel in speciaal daarvoor ingerichte rookruimtes. Clear Air Nederland (CAN), de antirookvereniging, liet dat er niet bij en stapte naar de rechter, omdat de uitzondering in strijd zou zijn met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat ook door Nederland ondertekend is.

Ze kreeg gelijk. CAN gaf aan blij te zijn met de uitspraak van de Hoge Raad: “Een rookruimte bevordert de rookcultuur en dat is nu juist wat we niet willen met het oog op de jonge generatie.”

Half oktober meer duidelijkheid over de uitspraak

Het verbod op rookruimtes geldt per direct, maar het wordt niet meteen gehandhaafd, zegt staatssecretaris Blokhuis. Hij wil eerst met alle betrokken partijen om de tafel. Horecaondernemers hebben de afgelopen jaren in de rookruimtes geïnvesteerd en zijn niet blij met de uitspraak. Half oktober moet er meer duidelijkheid komen over de maatregelen.

Anton Kunst, hoogleraar Sociale Epidemiologie, zei in een eerder interview: “Ik denk dat we het er nu al allemaal over eens zijn dat we roken kunnen terugdringen of verbannen uit al die ruimtes waar mensen bij elkaar zijn, vooral daar waar kinderen komen.”

Kunst doet onderzoek naar de wijze waarop de leefomstandigheden van mensen van invloed zijn op kansen op het krijgen van ziekten. “Belangrijk is uit te dragen dat rokers op zich niet het probleem zijn. Zij zijn ook gewoon mensen die ergens aan verslaafd zijn. Het probleem is de tabak die verslavend is. Dat willen we terugdringen.”

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook