Jacques de Krom

Portret Jacques de Krom (53), ex-sportjournalist en ondernemer.

Het is weekend! En dus een portret van een inspirerende persoonlijkheid.

Sport hoort bij zijn leven als de Martinitoren bij Groningen. Hij deed het als kind al; voetbal, tennis, hardlopen. En niet onverdienstelijk. Uiteindelijk leidde de liefde voor sport tot verschillende banen in de sportjournalistiek. Nu ligt de focus volledig op het ontwikkelen van een app die wereldwijd zoveel mogelijk mensen in beweging moet krijgen: Imagine Run. Een uitdaging die vorm krijgt vanuit de standplaats Groningen.

De New York Marathon virtueel meelopen? Het is binnenkort mogelijk voor iedereen die dat wenst. Vanaf je eigen voordeur loop je de marathonafstand, van gelijke zwaarte, volgens een uitgezet parcours. Ga je voor een minder heftige uitdaging dan kies je via de Imagine Run app bijvoorbeeld voor een wandelroute van vijf kilometer. “We streven ernaar iedere route zoveel mogelijk langs fijne plekken in de natuur of stad te laten lopen en we zorgen ervoor dat wandelaars tips krijgen over bezienswaardigheden langs de route,” vertelt Jacques die, samen met ondernemer en bedenker van Imagine Run Edwin Kuipers en inmiddels ook met voormalig Nederlands marathonloper Gerard Nijboer de app aan het ontwikkelen is. In december wordt de app gelanceerd en op 20 mei 2018 vindt de Imagine Run plaats. “We wensen dat die dag wereldwijd enorm veel mensen tegelijk een Image Run lopen.” Het streven is drie miljoen, zegt Jacques er zonder blikken of blozen bij. “Imagine verwijst niet voor niks naar het gelijknamige nummer van John Lennon. ‘Imagine all the people’.”

‘Niets gaat meer spontaan, gehakte stamppot is het geworden’

Grootse sportevenementen zijn Jacques niet vreemd. Zo was hij jarenlang bureau- en eindredacteur en presentator bij Veronica Sport Radio en presenteerde hij Veronica Tour Radio, zeg maar de voorloper van de ‘Avondetappe’. “Dat was nog in een tijd dat je sporters makkelijker kon benaderen. We maakten overdag de reportages, maar je trof ze ook na de etappe. Gewoon in hun hotel. Daar maakten wij een uur live radio. Je kon sporters toen ook nog gewoon benaderen, zonder tussenkomst van perschefjes. Ik interviewde Koeman in 1988 na afloop van het gewonnen Europees Kampioenschap vanaf de sintelbaan naast het veld. Moest ik toen al wel enige moeite voor doen, maar kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Alles is afgeschermd en ik zou er tegenwoordig een stadionverbod voor krijgen.”

Even googlen op wie Jacques voor de microfoon heeft gehad en we treffen zijn naam in een zoekprogramma van Beeld en Geluid; Een item van Veronica Sportradio, toen de wekelijkse sportrubriek van omroep Veronica met veel live verslagen en korte sportberichten. ‘Opmerkelijk is de snelle en moderne presentatiestijl’, zo vermeldt het bericht. ‘… die later door veel andere actualiteiten- en sportprogramma’s wordt overgenomen’. Het gaat over de laatste uitzending van 1991: …’gepresenteerd door Jacques de Krom, met portretten van volleyballer Avital Selinger, sportjournalist Frans Henrichs en wielrenners Peter Winnen en Maarten Ducrot’.

“Was een mooie tijd,” vertelt Jacques. “Het was de charme van de sportjournalistiek dat iedereen benaderbaar was. Geen mixed zones. Van Gaal kwam gewoon naar de studio. Niet omdat ik dat vriendelijk aan hem vroeg hoor, maar omdat je als verslaggever niet alleen op de zondagmiddag bij een wedstrijd was, maar ook op dinsdagavond in de stromende regen een wedstrijd van het tweede elftal bezocht. Je verdiepte je. Je was betrokken.” Langzaamaan veranderde dat en tegenwoordig gaat het vooral om de commerciële belangen. “Ieder interview moet vooraf gelezen, ofwel gecontroleerd worden. Weinig gaat nog spontaan, gehakte stamppot is het geworden.”

‘Heel leerzaam, maar er zat geen greintje creativiteit in’

Na de sportverslaggeving volgde onder andere het hoofdredacteurschap van RTV Drenthe. Daartussen nog een aantal banen, voornamelijk bij de publieke omroep. Zo werkte Jacques voor NOS Langs de Lijn. “Samen met Sjors Fröhlich presenteerde ik voor Radio 1 dagelijks het WK programma vanuit een tot studio omgebouwde hotelkamer in de Verenigde Staten (WK 1994).” In 1992 zat hij in het presentatieteam van Radio Olympia, radio 1, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona. Toen de commercie in omroepland zijn intrede deed werd hij adjunct hoofdredacteur/hoofd sport van VNR, de eerste commerciële tegenhanger van Radio 1, en weer later hoofd sport bij RTL (televisie). 
Na RTV Drenthe, waar hij opstapte vanwege een geschil met de toenmalige directeur, verliet hij de media en ontpopte zich als manager, onder andere bij het UVW. “Ik wilde in die periode wel eens iets anders dan de journalistiek. In de wereld van de overheidsinstanties kwam ik natuurlijk die enorme bureaucratie tegen. Veel wet- en regelgeving. Heel leerzaam, maar er zat geen greintje creativiteit in. Uiteindelijk ben ik voor mezelf begonnen als communicatieadviseur.”

Van het Gooi was hij intussen via Drenthe naar het hoge noorden verkast. De sport had hij volledig los gelaten. “Tot twee jaar geleden een vriend bij me op bezoek kwam, lid van de directie van televisieproducent Southfields, het bedrijf dat sportprogramma’s voor onder andere Ziggo produceert. Niet snel erna was ik er redactiechef. Na een tijdje brak de reisafstand me op tussen Groningen en het kantoor in Amsterdam en de opnamestudio in Hilversum. Ik had inmiddels een gezin met een dochter en toen mijn vriendin geopereerd moest worden, en ik er ook echt dagelijks voor haar wilde zijn, werd het te zwaar. Sport betekent immers ook dat je in het weekend werkt.” Een treffen met oude bekende Edwin Kuipers, oprichter van het Groningse Crowdynews, een internationaal opererend bedrijf dat uitgevers helpt hun websites te verrijken met nieuws afkomstig van sociale media, leidde tot een nieuw bedrijf, waar Jacques als mede directeur tot op de dag van vandaag fulltime enthousiast aan werkt: Imagine Run. Daarmee is hij terug bij sport en communicatie.

‘Hoe maak je bewegen nou toch leuk en vooral, hoe maak je het voor iedereen bereikbaar?’

“Bij de Imagine Run tref ik de verdiepende slag weer. Het is niet louter en alleen wandelen of lopen, het is meer. Het heeft alles te maken met een streven om zoveel mogelijk mensen gezond ouder te laten worden. Dat willen we natuurlijk allemaal, maar iedereen weet dat de weg er naartoe vaak best lastig is. Gezond eten en bewegen hebben we in theorie vaak goed voor ogen, maar de praktijk blijkt grimmiger. De meest praktische uitleg daarvan is die wanneer het giet van de regen en jij geacht wordt een rondje te gaan wandelen of hardlopen. Ga er maar aanstaan als je net uit je werk vandaan eindelijk op de bank zit. Hoe maak je bewegen nou toch leuk en vooral, hoe maak je het voor iedereen bereikbaar? De Imagine Run doet voor dat laatste een flinke duit in het zakje. Dan is het nog maar een kwestie van tijd dat je het ook leuk gaat vinden.”

Je moet er dus wel voor van die bank af

Wie er nu nog vanuit gaat dat Imagine Run een fictieve loop is waar je liggend vanaf de bank over kunt dromen, komt bedrogen uit. Ook al is het een app, je moet echt werkelijk in beweging komen. Stap één is de app downloaden, openen en zelf aangeven hoeveel kilometer je wilt wandelen of hardlopen en waar vandaan. Heb je deze gegevens ingevoerd dan voorziet de app je binnen luttele seconden van drie routes die je vanaf je eigen gekozen startpunt kunt gaan lopen. Gelijk aan een routeplanner stuurt hij je vervolgens op pad. Je hoeft niet na te denken over je koers of aantal kilometers. De app wijst je de weg, van a naar a, dus je komt altijd terug waar je begon. Ook ideaal voor een zondagse boswandeling. En let wel: wereldwijd. Ga jij op vakantie naar Barcelona en denk je: ik wil het hier wel eens een rondje doen, dan is de procedure hetzelfde en worden er vanaf je vakantieadres drie routes voor je uitgestippeld. Sterker nog, als jij een geoefend loper bent en altijd al de marathon van Boston hebt willen lopen maar daarvoor twee jaar op een wachtlijst moet, dan heb je nu de kans deze te lopen in een zelf gekozen omgeving. Je geeft het aan op de Imagine Run app en er worden voor jou 42,195 kilometer uitgestippeld met dezelfde zwaarte als die van de loop van Boston.

De app is gratis en zal in december helemaal klaar zijn. Op alle mogelijke manieren wordt er al samengewerkt met bedrijven en instanties zoals bijvoorbeeld de afdeling cardiologie van het UMCG. Via de Run kunnen data verzameld worden van deelnemers, waar onderzoek mee ondersteund kan worden. Inkomsten worden gegenereerd uit een webshop met Imagine Run kleding en startbewijzen. “In de toekomst is een samenwerking met de grote evenementen als bijvoorbeeld de New York marathon een mogelijkheid, gezien de enorme wachtlijsten en deelnemers die via loting uiteindelijk mee kunnen lopen. Als je deel wilt nemen aan de New York Marathon kunnen wij vanuit jouw woonplaats een alternatief parcours aanbieden en wellicht dat je via onze samenwerking toch virtueel kunt deelnemen en in de uitslag terugkomt, ook al loop je ‘m in Lutjebroek en omgeving. Vals spelen gaat je overigens niet lukken want met een gps-tracker is via het internet een deelnemer te volgen. Denk nu niet dat je er een geoefend loper voor moét zijn. Het gaat er vooral ook om dat zoveel mogelijk met lopen gaan beginnen, of dat nu wandelen, joggen of hardlopen is. Vooral zij die nu niet bewegen nodigen we uit.”

Om de beleving, nut en noodzaak van Imagine Run zelf te ervaren wandelt Jacques vrijwel dagelijks van huis naar kantoor en terug. “Zo’n 12 kilometer. Ik probeer minimaal per week de afstand van een marathon wandelend af te leggen en ik kan het iedereen echt aanraden. Je verschijnt fris en fruitig op je werk en ‘s avonds kom je uitgewaaid weer thuis.”

Meer info over de Imagine Run via www.imaginerun.com

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top