close
  • zondag 12 juli
Zorg en Zekerheid

Nieuwe vaccinatiestrategie beschermt ouderen tegen infecties

Nieuwe vaccinatiestrategie beschermt ouderen tegen infecties

Nieuwe vaccinatiestrategie voor bescherming van ouderen tegen infecties. Goedwerkende vaccinaties kunnen infectieziekten zoals longontsteking of gordelroos voorkomen. Maar op oudere leeftijd zijn deze vaccinaties vaak minder effectief. Het afweersysteem verzwakt namelijk met het ouder worden.

(Tekst: RIVM)

Op dit moment is niet duidelijk op welke leeftijd het omslagpunt is van een goedwerkend afweersysteem naar een verzwakt afweersysteem. Om dat vast te kunnen stellen zijn zogenoemde markers nodig die de (naderende) kwetsbaarheid van het afweersysteem aangeven. Deze markers kunnen dan ingezet worden om ouderen tijdig te vaccineren en langdurig te beschermen. Marieke van der Heiden heeft onderzoek gedaan naar deze ‘biomarkers’ bij mensen van middelbare leeftijd. Zij promoveert vandaag bij de Rijksuniversiteit Universiteit Groningen.

Tijdig vaccineren, al op middelbare leeftijd, kan langdurige bescherming bieden, mogelijk tot op oudere leeftijd. Uiteindelijk laat van der Heiden zien dat de reactie op een vaccin mogelijk voorspeld kan worden aan de hand van de markers van het afweersysteem.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook