Muziek uit je jeugd: waarom maakt dat je zo gelukkig?

Herken je het gevoel dat je krijgt wanneer je met een groepje vrienden in de auto zit en een hit uit jullie jeugd komt op de radio voorbij? Grote kans dat iedereen meezingt en gek zit te doen. Terug naar je jeugdjaren. Plots zit je daar weer op Pinkpop of sta je op het eindgala van school. 

Ben je onlangs naar een concert van de Stones, Elton John of Guns N’ Roses geweest?  Ongetwijfeld werd je overmand met emoties van nostalgie. En je bent vast van mening dat de huidige popmuziek niet kan tippen aan die van destijds.

Wetenschappers van Durham University zijn aan de slag gegaan met de vraag waarom muziek uit je jeugd zo gelukkig maakt. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: liedjes van destijds zijn verbonden met herinneringen van toen. Muziek is verbonden met je geheugen en emotie, zeker als het gaat om positieve belevenissen uit het verleden.

Terug in de tijd

Urenlang feesten, lange zomeravonden met vrienden, je studie afronden, reizen, en dat alles zonder te denken aan al die 1000 dingen die je nog moet doen. Uit het onderzoek van Durham University blijkt dat wanneer je luistert naar muziek uit ‘jouw tijd’, je diezelfde geluksgevoelens oproept van toen je nog aan het begin van je leven stond. Zelfs al vindt je de muziek van toen nu niet meer zo goed, toch bezorgt het je een fijn gevoel. Dat komt, omdat die muziek bedoeld of onbedoeld deel uit maakte tijdens belangrijke momenten in je leven.

Herinneringsberg

Wetenschappers ontdekten nog iets merkwaardigs tijdens het onderzoek. Zo heeft iedereen in zijn hersenen een ware ‘herinneringsberg’. Een hele bult met mijmeringen van toen je tussen de 10 en dertig jaar oud was. Daar heb je veel meer van dan van herinneringen uit de periode na je dertigste levensjaar. Wetenschappers weten nog niet precies hoe dat komt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen in de periode van 10 tot 30 jaar heel veel nieuwe levenservaringen opdoen. Doordat in die periode veel dingen nieuw voor je zijn zitten ze meer verankerd in je hersenen is de theorie.

Hits uit je pubertijd

Het grappige is dat die herinneringsberg piekt op de leeftijd van veertien jaar. Voor mij klopt dat precies. Wanneer ik een liedje hoor van Alanis Morissette roept dat herinneringen op aan mijn middelbare schooltijd. Het is alweer meer dan vijfentwintig jaar geleden dat Alanis Morisette haar hitalbum Jagged Little Pill uitbracht. Om dat te vieren gaf ze op zondag 12 juni 2022 een concert in de Ziggo Dome. Het was apart om daar te staan en te ervaren waar je ouders altijd over praten: jeugdsentiment. Jemig, wat vliegt de tijd!

Voor altijd happy

Maar wat fijn dat je de mogelijkheid hebt om muziek uit je jeugd op te zetten. Even terug in de tijd. Gaat jouw dag moeizaam? Zit je in een dip? Zet dan muziek op uit je jeugd en geniet van jouw mijmerberg. Je zal merken dat je met die muziek geluksgevoelens oproept en dat de dag ineens een stuk leuker wordt. En doe gewoon lekker gek hoor. Geniet van je geluksmomentje!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top