Minister Schouten wil haaien in de Noordzee beter beschermen

Er komt een Internationale Haaienstrategie ter bescherming van haaien en roggen in Nederland. Ook in Caribisch Nederland.

In Nederland zijn haaien nu vaak slachtoffer van bijvangst. In Caribisch Nederland wordt het verboden om op haaien te vissen en om haaien te bezitten. Dit schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Schouten: “Naar schatting worden wereldwijd jaarlijks zo’n 100 miljoen haaien gedood voor consumptie. Vooral haaienvinnen zijn een populair gerecht. Onze Noordzee is ook de habitat van haaien en roggen en zij belanden regelmatig in de visnetten als bijvangst. Samen met Rijkswaterstaat gaan we onderzoek doen naar de status van haaien en roggen in de Noordzee. Zo kunnen onze vissers belangrijke gebieden voor haaien vermijden. In Caribisch Nederland beschermen we de haaien en roggen door een beschermd gebied aan te wijzen in de wateren rond Bonaire, St. Eustatius en Saba. In dit haaienreservaat mag er niet op haaien gevist worden.’’

Internationale Haaienstrategie

In Caribisch Nederland wordt een haaienreservaat ingesteld rond alle BES-eilanden en wordt de  visserijwet aangepast waardoor het vissen en het bezit van haaien wordt verboden. Ook worden er maatregelen genomen om leed door incidentele bijvangst te verminderen. Vissers kunnen ervoor kiezen om technische maatregelen te nemen of ander vistuig gebruiken. Daarnaast moeten vissers haaien als bijvangst zorgvuldig en voorzichtig weer vrijlaten.

Vangstquota

Omdat het lang duurt voordat volwassen haaien beginnen met voortplanting (3 – 30 jaar), herstellen de soorten zich niet snel en raken zij sneller bedreigd. In Zuid-Europa en Azië wordt zowel haaienvinnen als haaienvlees gegeten. Mede door inzet van Nederland zal dit worden beperkt door middel van een vangstquota.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top