Laat je zien, je bent als 50-plusser niet te oud voor deze arbeidsmarkt

De banen liggen voor het oprapen maar 50-plussers, vooral die momenteel zonder baan zitten, komen er maar moeilijk tussen. Hoe kan dat?

De groep van mensen boven de vijftig jaar groeit nog altijd. Bovendien moeten we met z’n allen ook nog eens langer doorwerken. Met zoveel vacatures als er nu zijn, zou je denken dat dat als een puzzel in elkaar past. Genoeg plaats voor de groep oudere werknemers die met veel ervaring en kennis in hun vakgebied de vacatures kunnen vervullen. Toch komen 50-plussers maar moeilijk aan een baan.

Er zijn veel vooroordelen over oudere werknemers

Er blijken namelijk veel vooroordelen te zijn die het voor deze groep lastig maken om aan werk te komen. Wie een baan zoekt solliciteert zich suf, maar wordt zelden voor een gesprek uitgenodigd. Werkgevers blijken huiverig als ze de leeftijd zien. De vooroordelen? 50-plussers zouden geen genoegen nemen met een lager salaris en vaker ziek zijn. Het blijkt in de praktijk anders te zijn. Ze zijn niet vaker ziek en zijn best bereid om voor een wat lager salaris te werken. Het gaat ze vooral om een uitdagende baan waarin ze hun kwaliteiten en ervaring kwijt kunnen.

Ook kunnen de vooroordelen dat 50-plussers niet flexibel zijn en minder snel leren dan jongere collega’s naar het land der fabelen worden verwezen. De groep oudere werknemers investeert juist flink in kennis en kunde op de werkvloer omdat ze veel minder geneigd zijn van de ene naar de andere werkgever over te stappen. Jonge mensen doen dat veel eerder. Ze staan bovendien vaak stevig in hun schoenen, weten wat ze kunnen én willen zich nog altijd graag verder ontwikkelen. Waarom zouden ze niet kunnen doorgroeien in werk en salaris? Iets dat werkgevers nogal eens onderschatten.

De 50-plusser moet zich realiseren dat hij of zij niet te oud is voor deze arbeidsmarkt, maar dat hij juist een stevige kracht kan zijn met veel ervaring. Aantrekkelijk voor werkgevers dus, maar dan moet je dat wel laten zien. Via social media en vacaturesites hebben 50-plussers goede kansen. Vooral als ze nog werkzaam zijn. Er wordt aangeraden gericht te solliciteren voor wie verderop wil en zich wil blijven ontwikkelen. De banen zijn er.

Werkgevers moeten zorgen voor bijscholing

Hoogleraar Arbeidseconomie Joop Schippers (universiteit Utrecht) is van mening dat werkgevers de laatste jaren wel iets hebben laten liggen, waar oudere werknemers nu de dupe van zijn als ze verder- of hogerop willen. Jongere werknemers kregen en krijgen vaak cursussen en bijscholing aangeboden, oudere werknemers niet en dat komt die groep nu tegen als ze solliciteert. Dan ontbreekt het ze aan actuele kennis op een bepaald vakgebied. “Te lang hebben wij met zijn allen geloofd in een verjongingscultuur, waarbij we de ruimte moesten bieden aan jongeren. Maar dan wel ten koste van oudere werknemers,” vertelt Schippers in een eerder interview aan Nu.nl. Hij is van mening dat dat alsnog zou moeten gebeuren, vooral voor de groep 50-plussers die maar niet aan een baan kan komen. Het UWV kan daar een bemiddelende rol in spelen. Uiteindelijk is het voor iedereen beter als oudere werknemers met al hun ervaring en expertise aan het werk kunnen, en ook meegaan in het opvullen van de vele openstaande vacatures, in plaats van met een uitkering thuiszitten. Dat laatste kost de maatschappij alleen maar geld en de 50-plusser wordt er niet beter van.

Laat het daarom als 50-plusser niet na om te solliciteren. Let wel even op de volgende zaken!

Sollicitatietips voor 50-plussers

-Zorg voor een heldere cv gericht op de functie waarop je solliciteert.

-Wees positief en laat juist de sterke punten van je leeftijd zien, laat zien wie je bent. Toon je levens- en werkervaring. Daarin onderscheid je je van de jongere generatie. Je bent daardoor (juíst) flexibel, want je bent op vele vlakken inzetbaar vanwege jarenlange ervaring in meerdere functies.

-Toon je betrokkenheid en stabiliteit. 50-plussers zijn van een generatie die minder aan jobhoppen doen dan jongere mensen.

-Je bent met al je ervaring veelal heel productief. Breng dat over.

-Je hebt geen kleine kinderen meer en daardoor meer focus en tijd voor je werk. Maak duidelijk dat dit voor een werkgever een voordeel kan zijn.

-Ga niet thuiszitten als je even geen baan hebt. Blijf netwerken en uit je wensen voor een nieuwe job.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top