close
  • zondag 31 mei
Fietsen

Koop geen fiets op de groei

Koop geen fiets op de groei

Leren fietsen hoort bij de opvoeding, dus wordt er al snel door ouders naar een kinderfiets gekeken. Als ouders koop je er het liefst eentje die lang meegaat. Iedereen weet dat kinderen in de lagereschooltijd groeien als kool en steeds moet die fiets daarop aangepast worden. Toch luidt het advies: koop geen fiets op de groei.  

Na de loopfiets en een klein peuterfietsje is het dan zover. Het kind gaat echt leren fietsen, zonder zijwieltjes. Letten de ouders op de grootte, de kinderen vooral op het uiterlijk. Meiden willen toch nog vaak een roze, jongens een zwart met oranje. Om maar twee voorbeelden te noemen. En dan hebben we het nog niet over de accessoires gehad. Een mandje voorop, een zitje voor de pop. Een hippe bel, franjes aan het stuur.

Dit is allemaal te koop, maar voorop staat dat de fiets de juiste maat moet hebben. Alleen op die manier leert een kind goed fietsen. Dat wil zeggen: de balans houden, goed remmen en op- en afstappen.

Fietsen zijn er in vele maten, uitgedrukt in inches

De Fietsersbond raadt ouders dan ook altijd aan vooral geen fiets te kopen die te groot is. Daar leert een kind eerdergenoemde vaardigheden niet op. Meiden die een meisjesfiets 14 inch nodig hebben en moeten fietsen op een meisjesfiets 16 inch, zijn kwetsbaar op straat. Dat werkt gewoon niet. Ze schuiven op het zadel heen en weer, de voeten kunnen niet makkelijk bij de grond. Kortom; niet doen. Tenzij het kind natuurlijk groter is dan gemiddeld, dan schuiven de maten op en pas je deze aan op het postuur.

Fietsen met 20 inch-wielen zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vijf, zes. De fietsen met 24 inch-wielen zijn bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of acht, negen. Kinderen moeten goed bij de pedalen kunnen. Anders is fietsen gewoonweg niet leuk en zelfs gevaarlijk.

Stel de fiets goed af op de lengte van het kind

Als het zadel op ongeveer 1,08 keer de binnenbeenlengte wordt afgesteld, kan het kind met de tenen bij de grond. Voor een kind dat net begint met fietsen is het beter het zadel lager te zetten, zodat hij de voeten plat op de grond kan zetten.Een stuur staat meestal vrij hoog zodat een kind rechtop zit. Dat is belangrijk want het moet leren goed voor zich uit te kijken. Gaat het zadel hoger, dan dus ook het stuur.

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook