Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte

Woont u in Nederland, dan wordt er inkomstenbelasting ingehouden op uw loon of uitkering. Daarnaast moeten de meeste mensen belastingaangifte doen. Hoe werkt dat, en waar kunt u op letten om dit zo gunstig mogelijk aan te pakken?

Hoe werkt het?
Elke maand betaalt u loonheffing en sociale premies over uw loon, uitkering of pensioen. Het jaar daarop doet u aangifte over het afgelopen jaar. Zo kan de Belastingdienst nagaan of het bedrag klopt dat u aan loonheffing en premies betaald heeft. Daarna wordt dit verrekend en krijgt u geld terug of moet u bijbetalen. U kunt online aangifte doen via een app. Op papier via een formulier is ook nog steeds mogelijk. Kies de manier die u het prettigst vindt.

Voor 1 mei
Aangifte doen kan vanaf maart, en moet vóór 1 mei. U kunt uitstel aanvragen tot 1 september 2017. Het is aan te raden om er vroeg mee te zijn. Als u vóór 1 april aangifte doet, krijgt u sowieso voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Dan weet u tijdig waar u financieel aan toe bent en heeft u een eventuele teruggaaf het snelst binnen.

De Belastingdienst controleert op tijdig aangifte doen. Bent u te laat, dan kunt u een boete opgelegd krijgen. Deze begint bij 369 euro als u één keer te laat bent. De boete loopt op als u vaker te laat bent met uw aangifte.

Niet verplicht? Toch doen kan voordelig zijn
Veel mensen krijgen een aangiftebrief van de Belastingdienst en een melding in hun berichtenbox op mijnoverheid.nl. Krijgt u die niet? Dan kan het alsnog interessant zijn om aangifte te doen, omdat u soms geld terug kunt krijgen. Dit geldt vooral voor ouderen en chronisch zieken. Lees hier meer over op de pagina over aftrekposten. Ook jongeren met een bijbaan kunnen vaak teruggaaf krijgen als ze aangifte doen. Bent u niet verplicht om aangifte te doen, dan kunt u de aangifte tot maximaal 5 jaar later nog doen.

Betaal niet meer dan nodig
U wilt niet teveel belasting betalen. Maak daarom bij het invullen van uw aangifte gebruik van de aftrekposten waar u recht op heeft. Controleer ook goed de gegevens die de Belastingdienst alvast voor u heeft ingevuld. Dit zijn persoonsgegevens zoals uw Burgerservicenummer, maar ook informatie over uw pensioen of andere uitkeringen. Deze informatie komt van de gemeente, uw werkgever of uitkeringsinstantie. Vooral als er veel is veranderd in uw persoonlijke situatie, kan er informatie onjuist zijn. Ook aftrekposten waar u profijt van kunt hebben staan niet altijd vooringevuld.

Gegevens verzamelen

Voor een goede aangifte heeft u veel gegevens nodig, van uzelf en wellicht ook van uw partner. Documenten komen verspreid binnen. Op papier, maar steeds vaker ook digitaal: in uw mailbox of in mijn-omgevingen. Besteed daarom aandacht aan uw (digitale) administratie. Begin op tijd om de documenten te verzamelen en te ordenen, en zorg dat u alle inloggegevens paraat heeft. Dat helpt om, als u voor uw aangifte gaat zitten, de juiste gegevens gemakkelijk te vinden. Het Nibud heeft handige stappenplannen voor het bijhouden van een administratie, én voor overzicht in een gezamenlijke administratie.

Een goed hulpmiddel voor overzicht in uw administratie is de Nibud-tabbladenset. U kunt hiervan ook een gratis probeerversie downloaden en uitprinten.

Belastingaanslag

Heeft u de aangifte ingevuld, dan stuurt de Belastingdienst u een aanslag. Dit is een brief waarin staat hoeveel u aan de Belastingdienst moet betalen of hoeveel zij u uitbetalen. Bent u het niet eens met het bedrag op de aanslag? Dan kunt u bezwaar maken.

Voorlopige aanslag

Weet u van tevoren al dat u geld zult terugkrijgen? Dan kunt u vragen om een voorlopige aanslag. U krijgt dan elke maand een deel van het bedrag gestort waar u aan het eind van het jaar recht op zou hebben. Mensen met een eigen huis hebben vaak recht op deze teruggaaf.

Tip: Een wijziging in uw financiële situatie kan gevolgen hebben voor uw voorlopige aanslag. Verandert er iets in uw situatie? Geef dit dan zo snel mogelijk door. Dat voorkomt dat u teveel ontvangen geld later moet terugbetalen.

Recht op toeslagen

Levert het totale aftrekbare bedrag maar een kleine teruggaaf op? Bedenk dan dat een lager belastbaar inkomen vaak ook (meer) zorgtoeslaghuurtoeslag of een andere tegemoetkoming (bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag) kan opleveren. Daarom kan het toch lonen om aangifte te doen.

Hulp bij uw aangifte

Komt u er zelf niet uit of wilt u hulp of advies? Vraag dan familie, kennissen of een adviseur. U kunt ook terecht bij de ouderenbonden, een vakbond, uw gemeente of de Belastingdienst zelf (Belastingdienst.nl of de Belastingtelefoon: 0800-0543). Kiest u ervoor een adviseur in te schakelen, bespaar dan kosten door voorwerk te doen. Vul zelf vast in wat u weet en verzamel alle papieren. Zo kan de adviseur efficiënt en snel aan uw aangifte werken.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top