In de moestuin: aardappels rooien

Verhalen uit Pake’s moestuin (8)

Afgelopen weekend was het perfect weer om aardappels te rooien. Niet te warm, maar wel droog en met een zonnetje erbij. Helaas eerder dan gepland. Normaliter rooi je aardappelen na ongeveer 100 dagen. Dat is niet gelukt. Reden: phytophthora.

Phytophtora is afgeleid van een Grieks woord en betekent ‘plantenverwoester’. Het is een schimmel die zorgt voor knolrot, bruinverkleuring en afsterving van stengels en bladeren. Onze aardappelplanten stierven binnen een week heel snel af. Geen goed teken. Na een aantal gerooid te hebben, wisten we het zeker. Toch die nare aardappelziekte. Dan zit er maar een ding op: rooien die handel, want voordat je het weet mislukt bijna je hele oogst. Wist je dat in de jaren 1845-1849 alle aardappeloogsten in Ierland mislukten door phytophthora? Gevolg: een grote hongersnood. Meer dan een miljoen Ieren stierven en vele anderen emigreerden naar Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië.

Paarse aardappelen

Wij passen vruchtwisseling toe en poten de aardappels eens per vier jaar op hetzelfde stuk grond. Het jaar 2019 is voor ons het vijfde moestuinseizoen en dat betekent terug naar het allereerste veldje waar alles begon. Er zijn ontzettend veel soorten aardappelen, in allerlei maten en kleuren. Bij zelf telen is het leuk om eens wat anders te proberen. Vandaar dit jaar een paarse variant. Welke soort het precies is weet ik niet, maar het is leuk voor in de keuken. Verder hebben we dit jaar: gele bildtstar (een oud ras), Doré (vroege soort), Annabelle en Laura. Die laatste soort is in de Duitse deelstaat Thüringen in 2014 uitgeroepen tot aardappel van het jaar. Dat belooft wat!

Rooien en bewaren

Het is best spannend om de eerste aardappelplanten eruit te trekken. Leveren de planten wat op? En zijn ze niet aangetast? Ga zorgvuldig te werk. Zelf gebruik ik een spitvork. Die steek ik naast de aardappelplant in de grond en dan wrik ik de plant voorzichtig omhoog, trek hem los en schud de aardappelen op de grond. Daarna nog even goed de grond doorzoeken, want er blijven altijd een aantal achter. Ben je klaar met rooien berg dan de aardappels niet meteen op. Laat ze een aantal dagen in kratjes liggen en controleer ze daarna nog een keer goed. Zitten er namelijk nog aardappelen met phytophthora tussen dan ben je de klos. Zelfs na het rooien tasten ze de ‘gezonde’ aardappelen aan. Doe de aangetaste aardappelen weg en bewaar de overgebleven aardappelen op een koele plek, bijvoorbeeld in een kelder.

Een hele uitdaging

Het leuke van zelfgekweekte biologische aardappelen is dat je geen chemische middelen gebruikt. Het telen is een stuk moeilijker, maar de moeite waard. Dit jaar is de oogst ondanks phytophthora erg goed. Vorig jaar viel de oogst tegen vanwege de droogte. Dit jaar was het ook weer droog, maar dankzij ons nieuwe watersysteem, hebben we toch veel volle kratjes aardappelen. Hoeveel het precies is weet ik nog niet, want een weegschaal ontbreekt nog in de moestuin!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zeven.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top