Hoe kun je het meeste uit je kledingstomer halen? 

Kledingstomers in Gelderland zijn een briljant alternatief voor stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren, en zijn geweldig om kreukels uit moeilijk te strijken kleding te krijgen en voor delicate stoffen. Als je er een hebt en je weet niet precies hoe je hem moet gebruiken, volg dan onze tips – je gekreukte kleding ziet er in een handomdraai weer fris uit met behulp van de beste kledingstomer op de markt!

Kleding strak houden

Houd de kleding strak – dit zorgt ervoor dat de stomer zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Als de kledingstomer wordt geleverd met een hittebeschermende handschoen, raden wij je aan deze te gebruiken!

Van binnenuit strijken

Als je een rechtopstaande kledingstomer voor senioren hebt gekocht met behulp van de expert in wonen, strijk dan van de binnenkant van het shirt of de jurk voor een effectievere stoom (dit werkt niet met een handheld machine). Als je van binnenuit strijkt, hoeft de stoom maar door één laag te gaan in plaats van twee.

Eerst even wachten

Zodra je de kledingstomer hebt aangezet en je stoom uit het mondstuk ziet komen, laat je hem nog 30 seconden draaien om er zeker van te zijn dat de machine klaar is. Hierdoor kan het resterende water van het vorige gebruik uit het systeem lopen en wordt eventuele ophoping verwijderd.

De kop schuin houden

Houd de kop van de stomer schuin in plaats van vlak te leggen (tenzij anders aangegeven in de instructies). Dit voorkomt niet alleen dat er waterdruppels op het kledingstuk komen, maar zorgt ook voor een betere verdeling van de stoom. Wanneer de kop gelijk met het kledingstuk ligt, wordt de stoom ingesloten en dit veroorzaakt vochtigheid.

Korte, langzame strijkbewegingen gebruiken

Korte, langzame strijkbewegingen zijn de meest efficiënte manier om kreuken uit je kleren te verwijderen. Je kunt dit zowel boven als onder het kledingstuk doen.

De stofborstel inzetten

De stofborstel die bij de meeste kledingstomers wordt geleverd, is een geweldige manier om pluisjes en stof van kleding of kleding te verwijderen die nog niet klaar is voor de was. Ga gewoon even met de borstel die aan de stomer is bevestigd over het kledingstuk, en je bent klaar om te gaan!

Van alles reinigen en ontgeuren

Door de warmte die de kledingstomer genereert, wordt alles wat gestoomd wordt met stoom gereinigd en ontgeurd. Gebruik deze functie om kussens, stoelen, gordijnen en tapijten te ontsmetten.

Door de bovenstaande adviezen op te volgen, kun je dus het meeste uit je kledingstomer halen. Maar wanneer moet je überhaupt dit apparaat gebruiken als je ook een normale strijkijzer kunt toepassen? Over het algemeen is het type stof bepalend voor het gebruik van een steamer in plaats van een strijkijzer. Stoffen met een vleug of pool zoals corduroy en fluweel zijn bijvoorbeeld lastig om te strijken, de druk van een strijkijzer kan namelijk het uiterlijk van de stof vervormen. In dit geval kun je dus beter een kledingstomer gebruiken, de stof zal dan mooi blijven en toch kreukt je kleding niet meer.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top