close
  • woensdag 17 juli
Gezondheid en zorg

Het bestaat: lekker eten bestellen in een ziekenhuis

Het bestaat: lekker eten bestellen in een ziekenhuis

Kleffe boterham, droog plakje kaas en te ver doorgekookte bloemkool. In het Edense Gelderse Vallei Ziekenhuis niets van dit alles. Hier kun je als patiënt een heuse goed bereide en lekker verse maaltijd bestellen. Wat je wilt en wanneer je maar wilt. Hoe werkt dit?

Het is van de ochtend tot de avond mogelijk om een maaltijd te bestellen van een uitgebreide kaart. Er zit een strak systeem achter dat dit mogelijk maakt, met de juiste medewerkers. En dat is nieuw in het land der ziekenhuizen. Je bestelt en binnen 45 minuten krijg je van de roomservice je maaltijd aangereikt op een plek die jij kiest. In je bed, aan tafel of in het lounge café, eventueel met familie en vrienden (die tegen betaling ook een maaltijd mogen bestellen). 

’s Morgens een croissantje, tussen de middag een verse salade en ’s avonds zalmfilet of een wokgerecht

En als je een bepaald dieet volgt of aan een vast aantal calorieën moet komen? Ook dat komt goed omdat bij de bestelling op naam al jouw gegevens zichtbaar zijn met eventuele aanbevelingen. Daar wordt rekening mee gehouden. Wil je iets wat je eigenlijk niet mag hebben dan wordt jou een ander voorstel gedaan. 

En er kan heel veel. ’s Morgens een croissantje, tussen de middag een verse salade en ’s avonds zalmfilet of een wokgerecht bijvoorbeeld. De Gelderse Vallei wordt het voedselziekenhuis van Nederland genoemd. Het werkt zo positief dat patiënten er wel bij varen en er bovendien minder voedsel wordt verspild.

Kosten zijn gelijk gebleven

Volgens eerdere berichten lukt het zo goed dat zelfs de kosten gelijk zijn gebleven aan wat er eerder werd gekookt, toen iedereen tegelijk om vijf uur zijn maaltijd kreeg, waarvoor hij of zij zich twee dagen van tevoren moest aanmelden. Iedereen die wel eens in een ziekenhuis heeft moeten eten, weet wat er op zo’n menukaart staat en hoe het er uitziet. 

Herstelproces na ziekte

In Ede wordt er samen gewerkt met de afdeling Humane voeding van de Universiteit van Wageningen. Er wordt samen met het ziekenhuis onderzoek gedaan naar voeding, ziekte en gezondheid. Het kan voorkomen dat je als patiënt wordt gevraagd deel te nemen aan het onderzoek. Verplicht is het niet. Er wordt vooral gekeken naar welke rol de voeding speelt in een herstelproces na ziekte. 

Belang van goede voeding

Volgens het ziekenhuis in Ede is er veel te winnen met goede voeding. Immers, 1 op de 5 patiënten in Nederland is ondervoed. Zij krijgen onder andere te weinig vitaminen en eiwitten binnen. Dat betekent dat behandelingen minder goed kunnen aanslaan, het genezingsproces langer duurt of mensen gewoon niet sterk genoeg zijn om een operatie aan te kunnen. Het belang van goede voeding is daarmee aangetoond. Met de maaltijdservice in het Gelderse Vallei Ziekenhuis wordt er alles aan gedaan mensen te voorzien van lekker eten en de juiste voedingsmiddelen. Werkt aan alle kanten positief en gezondheidsbevorderend. 

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook