Het belang van voldoende beweging boven je 50e

Naarmate we ouder worden en dat worden we natuurlijk allemaal, worden onze spieren en gewrichten steeds iets minder soepel. Des te belangrijker is het dan dus ook om voldoende te bewegen. Niet voor niets is het advies waarom dan ook om iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen. Door te bewegen zorg je er namelijk voor dat je spieren en gewrichten soepel blijven. Omdat er daarnaast nog allerlei andere redenen zijn, waarom een stadswandeling Groningen op z’n tijd een absolute aanrader is. Nemen we je in dit artikel mee in de belangen van het hebben van voldoende beweging.

Verschillende gezondheidsredenen

Voldoende beweging is van groot belang voor de gezondheid. Het kan helpen bij het voorkomen en behandelen van veel gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en bepaalde vormen van kanker. Beweging kan ook helpen bij het verminderen van stress en het verbeteren van de stemming. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten matige intensiteit activiteit per dag te doen, zoals wandelen, fietsen of joggen. Ben je op zoek naar wat inspiratie voor de mooiste wandelroutes? Neem dan eens een kijkje op de dewandelsite met allerlei verschillende routes voor beginners, maar ook gevorderden.

Verkleint de kans op hart- en vaatziekten

Voldoende beweging is van groot belang voor het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten. Beweging kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen door de bloeddruk te verlagen, de bloedvaten soepel te houden, de bloedsuikerspiegel te verlagen en het cholesterolgehalte te verlagen. Beweging kan ook helpen bij het verbeteren van de conditie van het hart en de bloedvaten, wat kan bijdragen aan een vermindering van de kans op hart- en vaatziekten. Beweging kan ook helpen bij het verminderen van stress en angst, wat beide factoren zijn die het risico op hart- en vaatziekten kunnen verhogen. Het is aanbevolen om minstens 150 minuten matige intensiteit activiteit per week te doen, zoals wandelen, fietsen of joggen. Dit kan ook worden opgedeeld in kortere sessies van minstens 10 minuten per keer. Het is ook belangrijk om regelmatig krachttraining te doen om de spiermassa te verhogen en de hart- en bloedvaten te versterken.

Goed voor je mentale gezondheid

Ja, beweging kan helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Het kan een positief effect hebben op de stemming, stress, angst, cognitie en slaap. Het verbeteren van de bloedcirculatie en het verhogen van de hartslag tijdens de inspanning kan leiden tot een toename van endorfines, wat kan leiden tot een vermindering van stress en angst en een verbetering van de stemming. Beweging kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angststoornissen. Beweging kan ook helpen bij het verbeteren van de cognitie en de geheugenfunctie door de groei van nieuwe hersencellen te stimuleren en de communicatie tussen de hersencellen te verbeteren. Het is aanbevolen om minstens 30 minuten matige intensiteit activiteit per dag te doen, zoals wandelen, fietsen of joggen. Dit kan ook worden opgedeeld in kortere sessies van minstens 10 minuten per keer. Ook andere vormen van beweging zoals yoga en meditatie kan een positief effect hebben op de mentale gezondheid.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top