Googlen naar kwaaltjes: we doen het steeds vaker

Googelen wat langdurige hoofdpijn betekent, of je kunt sporten met een pijnlijke rug, of wat te doen aan stressgerelateerde klachten. Nederlanders zoeken steeds vaker informatie over gezondheid en leefstijl op internet, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder zocht 67 procent in 2018 online naar informatie over gezondheid en leefstijl. In 2012 was dit nog niet de helft. Er wordt gezocht naar vragen over ziekten, bewegen of voeding. Nederland is daarmee koploper van de Europese Unie.

Vooral hoogopgeleiden

CBS-onderzoeker Maarten Bloem zegt hierover het volgende op nieuwssite Metro. “Er zijn bijna geen landen waar zoveel mensen toegang hebben tot het internet. „En doordat we zoveel online zijn, zoeken we ook steeds meer naar informatie over onze gezondheid en leefstijl.” Het zijn vooral 25- to 45 jarigen die online zochten naar informatie over gezondheid. Maar liefst 80 procent in deze leeftijdsgroep had dit in 2018 gedaan.

Van de Nederlanders in de leeftijdscategorieën van 45 tot 65 jaar of ouder gaf 70 procent en 52 procent aan online op zoek te zijn geweest naar informatie over gezondheid. Verder blijkt dat het aandeel hoogopgeleide Nederlanders (81 procent) groter is dan het aandeel laagopgeleiden (49 procent).

Niet alleen zijn Nederlanders steeds vaker op internet op zoek naar informatie over gezondheid en leefstijl, ook kopen ze vaker medicijnen online. Kocht in 2012 nog geen 3 procent medicijnen via internet, in 2018 was dit gestegen naar 10 procent.

Doe je er verstandig aan?

Op zoek gaan op Internet naar gezondheidsproblemen. Doe je daar wel goed aan? Op NOS.nl zegt communicatiewetenschapper Fam te Poel (UvA) die hier onderzoek naar deed het volgende over: “Wat ik in mijn onderzoek zie: als mensen online zoeken, kunnen ze gerustgesteld worden, maar ook angstiger worden. Dat ligt er natuurlijk aan welke informatie je tegenkomt en op welke manier je aan het zoeken bent.”

Huisarts Patrick Jansen geeft op nieuwssite Metro aan dat mensen door het Internet steeds vaker beter geïnformeerd zijn. De rol van huisarts verandert volgens hem daarom in een meer coachende en adviserende rol. Toch is hij van mening dat Nederlanders niet voor eigen huisarts gaan spelen. „Veel mensen worden onzeker door dat gegoogel, en komen dat wat ze gevonden hebben dan toch checken bij de dokter. De rol van de dokter zal dan ook altijd blijven.”

Thuisarts.nl

Wie gaat googelen kan overal terechtkomen. Dus ook op websites van commerciële partijen. Heel veel websites zijn niet actueel of wetenschappelijk onderbouwd. Let dus goed op waar je terechtkomt. Een betrouwbare site is Thuisarts.nl, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Die site wordt dagelijks ongeveer 100.000 keer geraadpleegd.

Bron: CBS, NOS, Metro 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top