Gerda’s giga courgettesoep

Daar zat ik dan. Aan mijn volgestouwde keukentafel. Ik had een feestje gehad en als gastvrouw cadeaus ontvangen. En zo ook deze joekel van een courgette. Hij komt uit de tuin van mijn zus. Hmm. In welk gerecht zou deze terecht komen? Dat was de grote vraag. En weet je nog, mijn twee-persoonsgerechten? Hoeveel gerechten zijn er nodig om deze te verorberen. Ik schonk mezelf nog een kop thee in.

Courgette is een langwerpige groente en familie van de komkommer. Deze uit de kluiten gewassen versie op mijn keukentafel lijkt overigens meer op een pompoen. Nu zijn courgettes heerlijk om te bakken of te verwerken in de soep. En ik heb de neiging naar de soep, want ik heb ook nog wat uien, wortel en pastinaak liggen. 

Stel je eens voor dat ik deze tot een verse soep brouw. Ik verzamel de ingrediënten, daar gaat mijn hart al sneller van kloppen. In mijn hoofd probeer ik de smaak al te proeven. 

Ik sla de deur open van de voorraadkast,nee niets te vinden. In de schuur, daar is vast nog wel wat. Hebbes, de pastinaak. En dan heb ik nog de vrieskast. En daar bevinden zich de zelfgemaakte bouillonblokjes. Nou dat moet toch iets op kunnen leveren. En vergeet niet dat koken ook gewoon variëren en uitproberen is. Gewoon je hart en ziel erin stoppen.

En zo gezegd, zo gedaan. Alleen de crème fraîche haal ik bij de buurtsuper. Vegetarisch? Geen probleem de kippenbouillon gewoon vervangen door een kruidenversie. De courgette zit boordevol vitamine C en geeft zo je gezondheid een mooie oppepper. Uiteraard leveren knoflook en kurkuma ook hun gezonde bijdrage aan dit gerecht.

Ingrediënten voor 2 personen:

½ courgette (afhankelijk dus van de afmeting!)

2-4 worteltjes

4 kleine uien

1 teen knoflook

Snufje kurkuma

Snufje Keltisch zout

Snufje peper

Scheutje tamari

Paar blaadjes verse basilicum

Klein bekertje crème fraîche

Kleine pastinaak

Aan de slag

Was de worteltjes schoon. Nu hoef je ze niet te schillen. Kleine stukjes snijden en met een laagje water aan de kook brengen. Hetzelfde met de pastinaak. Wassen of schillen en in stukjes snijden. Plm. 10 minuten koken.

Ondertussen de uien en de courgette in blokjes snijden. Knoflook pellen en snijden. De basilicumblaadjes grof snijden. Deze in de pan doen en weer aan de kook brengen samen met de bouillonblokjes. De zout, peper, en tamari toevoegen. Zachtjes laten koken. De blaadjes als laatste toevoegen.

Na zo’n 10 minuten (beetgaar) met de staafmixer de soep pureren. Crème fraîche erdoor roeren en even laten staan. 

Ik zeg eetsmakelijk 😊 

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top