close
  • dinsdag 7 juli
Zorg en Zekerheid

Frans stept naar het Glazen Huis

Frans stept naar het Glazen Huis

Iedere zondagmorgen stept de 51-jarige Frans van der Net een rondje van zo’n 45 kilometer, door weer en wind. En niet voor niets. Op 23 december stept hij met zijn groep 128 kilometer voor het goeie doel. Van Bolsward naar het Glazen Huis in Apeldoorn.

‘Ik had geen step’

Die rondjes op zondagochtend zijn trainingsrondjes om kilometers in de benen te krijgen. “Vroeger fietste ik jaarlijks de Elfstedentocht. In 2008 werd ik overgehaald die tocht op een step af te leggen. Eerst dacht ik dat dat voor mij veel te ver zou zijn. Het leek me maar niks. Toen ik een deelnemerskaart van de voorzitter van de Stepvereniging kreeg, kon ik niet meer terug. Er was echter nog maar één obstakel, ik had geen step. Die kreeg ik echter al snel te leen van mijn zwager, en toen kon ik echt niet meer terug.”

Frans had niet direct te slag te pakken. “Ik trok me wat op aan mijn maat, die lekker weg stepte. Ik ben echter als een diesel. Ik heb gewoon volgehouden en op een gegeven moment had ik de vaart erin en ging ik door.” Acht keer stepte Frans de Elfstedentocht van 230 kilometer. Vijf keer deed hij deze dubbel. De ene dag op de step, de andere op de fiets.

‘Tijdens het sporten voel ik me 35’

“Ik heb een goeie conditie. Fiets iedere dag veertien kilometer heen en veertien terug naar mijn werk en nu komt het steppen daar nog bij. We doen dat met een kleine groep en ik vind het heerlijk om te doen. In de groep ben ik de oudste met mijn 51 jaar, maar tijdens het sporten voel ik me 35.”

“Ik vind het in één woord geweldig. Ik voel me één met de natuur en er heerst een gevoel van saamhorigheid onder de steppers. Je pept elkaar op en trekt elkaar er doorheen, want het valt niet altijd mee. Je lichtaam moet het aankunnen en het komt vooral op je heupen aan. Om de tien à vijftien slagen moet je van been wisselen anders ga je last krijgen van je standbeen. Doe je dat niet, dan ga je je forceren en krijg je echt pijn in je heupen.”

Vermiste kinderen opsporen

Voor de tocht naar het Glazen Huis is het streefbedrag 250 euro. Inmiddels staat de teller al op 425 euro. Via de site www.stepelfsteden.nl is de 3FM Serieus Requist-actie te vinden, met dit jaar als doel geld op te halen om ouders en kinderen te herenigen die door een ramp of conflict elkaar kwijt zijn. Rode kruis-hulpverleners zullen met de opbrengst vermiste kinderen opsporen en weer thuis brengen.

Frans: “We starten 23 december om 8 uur ’s morgens in Bolsward. We denken dan om 10.15 uur in Lemmer te zijn, doen een koffiestop daar en dan door naar Kampen, waar nog drie mensen zich bij de groep van vijftien aansluiten. In Kampen staan er soep en broodjes klaar verzorgd door SWO Stepteam West Overijssel en daarna gaan we door naar Apeldoorn.”

Geschreven door: Julia van Bohemen

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook