Meer geld lenen bij kopen nieuwbouwwoning

Sinds 2013 stijgen de prijzen van koopwoningen continue, zo melden deze week het kadaster en het CBS. Bestaande koopwoningen zijn sinds dat jaar maar liefst 25 procent duurder geworden. Ook het financieren ervan lijkt steeds lastiger te worden. Bij het kopen van een energiezuinige nieuwbouwwoning mag je meer lenen.

Wie in 2008 een woning kocht, moest flink betalen. Dat was het jaar dat de huizenprijzen de pan uit vlogen. Wie in 2013 een poging waagde, had meer mogelijkheden. Toen zaten de huizenprijzen in een dal. Wie dit jaar een huis wil kopen, moet weten dat de prijzen in vergelijking met januari van het vorig jaar ook al met 8,8 procent zijn gestegen. Je doet er sowieso verstandig aan je in de nieuwe regels voor een financiering te verdiepen.

Eigen geld

De regels omtrent het verstrekken van een hypotheek lijken namelijk verder aangescherpt. Kon je eerder nog meer dan honderd procent lenen, vanaf dit jaar is de maximale lening exact honderd procent van de waarde van het huis. Overdrachtbelasting en financieringskosten vallen hier buiten en zul je dus zelf, met eigen geld, moeten ophoesten. Lichtpuntje: het inkomen van een partner telt voor zeventig procent mee bij de hypotheekaanvraag. Scheelt toch weer tien procent met het jaar daarvoor.

WOZ waarde omhoog

De gemiddelde WOZ-waarde schiet ook met 5 tot 7 procent omhoog. Dat heeft invloed op de te betalen belastingen voor als je een eigen woning hebt zoals de onroerend zaakbelasting, watersysteemheffing en eigenwoningforfait.

Nieuwbouwwoning

Al met al lijkt het steeds aantrekkelijker te worden een nieuwbouwwoning aan te schaffen en dan vooral een energiezuinige woning. Daar is namelijk een extra financiering voor te krijgen. Hoe zuiniger de woning, hoe leuker het wordt!

Financieringsvoordeel

Hóe zuinig een woning is, is van belang voor de financiering ervan. Het heeft namelijk consequenties voor de hypotheek. En die zijn best gunstig! De zuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in cijfers en afkortingen, oftewel in EPC: energieprestatiecoëfficiënt. Als de EPC onder de 0,4 uitkomt, wacht je een financieringsvoordeel. (lees verder bij ‘Meer lenen’)

Meer lenen

Als die EPC onder de 0,4 zit, mag je bij het te lenen bedrag voor je woning maar liefst 9000 euro optellen. Dat is het bedrag dat je extra mag lenen. Dat kan dus aanzienlijk schelen. Eigenlijk komt het er op neer dat je bij een zo energiezuinige woning geen 100 procent mag lenen, maar 106 procent.
Een voorbeeld: als je volgens je LTI berekening een woning van 150.000 kunt kopen, en je droomwoning kost 159.000, dan kun je denken: jammer, heel jammer. Maar die droomwoning gaat níet aan je neus voorbij als je weet dat het een EPC betreft van onder de 0,4 en je dus recht hebt op die extra financieringsmogelijkheid.

Energiezuinig

Wie kiest voor een nieuwbouwwoning, weet dat het huis goed geïsoleerd is en daarmee energiezuinig. In ieder geval zuiniger dan bestaande woningen. Vaak voldoet de woning aan energielabel A. En dat voel je in de portemonnee.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top