Dit zijn de mooiste natuurgebieden om te wandelen

Wandelen is niet alleen heel gezond maar ook een echte trend geworden. Waarom wandelen wij zo veel en waar zijn de leukste plekken om de Nederlandse natuur te genieten?

Regelmatig wandelen in de frisse lucht is goed voor je lijf en je geest. Je beenspieren worden getraind, je hart en longen worden sterker en zelfs in je hoofd wordt het rustiger. Wandelen is beter voor de gewrichten en botten dan hardlopen en je kan tijdens het wandelen ook nog rustig kletsen. Dus ook een prima activiteit die je met vrienden kunt beleven.

Top 5 wandelgebieden

Met wandelen neem je de omgeving vaak meer bewust waar dan wanneer je er doorheen fietst of hardloopt. Af en toe stoppen doe je tijdens het wandelen ook veel eerder dan bij een andere sport. Daardoor pak je veel meer rust. Alle reden dus om in een prachtige omgeving te gaan wandelen, bijvoorbeeld in een mooi natuurgebied. Daarvan hebben wij er meer dan genoeg in Nederland. Hier komt onze Top 5 wandelgebieden voor dit najaar:

Friesland – Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is een prachtig dorp in het oosten van Friesland. Omgeven door mooie bossen biedt dit gebied alles wat je nodig hebt om je rust te vinden. Een grote verscheidenheid aan bos en bomen, kleine paadjes, vrije velden en prachtige heide. Je hoort de vogeltjes in de top van de bomen en als je langs het ‘Landgoed Lauswolt’ loopt kun je een kijkje op de aangelegde golfbaan nemen. Er zijn vaste wandelroutes die tussen 1 en 2 uren duren. Een aanrader in alle tijden van het jaar. Wie er heel vroeg bij is kan in de ochtend zelfs een ree spotten.

Noord-Holland – Duinen

Een wandeling door de duinen in Noord-Holland is echt een belevening. Je treft er een scala aan kleuren die door het landschap van zand, gras en bomen zijn ontstaan. Je kunt ver kijken, ver lopen en onverwacht kleine paadjes ontdekken. De wandeling wordt aan het einde met een strandloop afgesloten. Misschien zelfs met een kop koffie in een leuke strandtent? Uitwaaien aan zee is altijd een goed idee!

Drenthe – Appelscha

Het dorp Appelscha wordt omringd door bossen en natuur. Prachtige meertjes, grote zand oppervlaktes en spookachtige bossen. In Appelscha heb je het gevoel dat je op een andere planeet bent. De Kale Duinen zijn bekend om hun abstracte vormen en nodigen verschillende natuurfotografen uit. Het Fochtelooerveen gebied is een van de laatste hoogveengebieden in Nederland. Zeker een aanrader om dit prachtige landschap te bekijken.

Friesland – Oranjewoud

Het koninklijke Landgoed Oranjewoud biedt verschillende wandelroutes die je terugbrengen in de tijd. Lopen langs echte kastelen, aangelegde, prachtige tuinen en mooie bossen. In het koninklijke bos vind je ook het museumpark met het Museum Belvédère. De wandelroutes zijn tussen 45 minuten en 2 uren te doen en nodigen uit om even te gaan zitten en van de prachtig, rustige omgeving te genieten.

Noord-Brabant – Someren

In deze tijd nodigt de Lieropse Heide in Someren iedereen uit om van een ongelofelijke paarse kleurenpracht te genieten. Eén van de grootste heiden van Nederland die meerdere mooie wandelroutes biedt. Het gebied rondom Someren geeft ruimte aan verschillende vogelsoorten en is bijna 1500 hectare groot. Verschillende spots geven een mooi uitzicht over de venen en heide en geven door het water een mooi spiegellandschap terug.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top