Dit is waarom je minder slaapt tijdens de overgang

De overgang is een periode in het leven van een vrouw waarin haar hormonale balans verandert. Dit kan leiden tot veranderingen in haar menstruatiecyclus, emotionele stabiliteit en fysieke gezondheid. Een van de belangrijkste veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang is het afnemen van oestrogeen- en progesteron niveaus, waardoor vrouwen vaak te maken krijgen met hormonale onbalans. Het is dus ook niet gek dat je net als je kind met ook de bedtijd 15 jaar aanhoudt, omdat je simpelweg helemaal kapot bent.

Verminderde slaapkwaliteit

Een van de belangrijkste gevolgen van de overgang is een afname van de slaapkwaliteit. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, stress, angst en fysieke klachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Dit kan leiden tot een vermindering van de slaapduur, een verminderd vermogen om in slaap te vallen en een verminderde slaapkwaliteit. Het is belangrijk om te weten dat de vermindering van de slaapkwaliteit tijdens de overgang niet onomkeerbaar is. Er zijn verschillende manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren tijdens deze periode, zoals:

  • Het aanpassen van de slaapomgeving: zorg voor een comfortabele temperatuur, een donkere en stille kamer en een goed bed.
  • Het aanpassen van de levensstijl: oefen regelmatig, eet gezond, beperk cafeïne- en alcoholconsumptie en ontwikkel een consistente slaaproutine.
  • Het gebruik van natuurlijke middelen: sommige vrouwen ervaren verlichting van symptomen van de overgang door het gebruik van supplementen zoals soja-isoflavonen of kruiden zoals zwarte cohosh of wild yam.
  • Het overwegen van hormonale therapie: sommige vrouwen kiezen ervoor om hormonale therapie te gebruiken om de symptomen van de overgang te verminderen, waaronder slaapproblemen.

Verschillende andere symptomen

Waar kinderen in de puberteit een discussie met je voeren over de bedtijd 13 jaar, hebben ook vrouwen in de overgang te maken met een hormonale disbalans. De overgang is een natuurlijk proces waarbij de hormonale balans van een vrouw verandert. Dit kan leiden tot symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, vermoeidheid en slapeloosheid. Het krijgen van voldoende slaap is van groot belang om deze symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wat vooral belangrijk is, is dat je een vast slaapritme houdt. probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt je lichaam een natuurlijke slaap-waakritme te ontwikkelen. Ook is het aan te raden om ‘s avonds geen koffie, thee of andere cafeïnehoudende dranken te drinken. Zorg er daarnaast ook voor dat je je slaapkamer lekker koud houdt. Je zult merken dat je hierdoor een stuk sneller in slaap valt. Je bed is dan misschien in het begin even koud, maar uiteindelijk is het heerlijk.

Slaapmedicatie

Lukt het je nu echt niet om in slaap te geraken, dan kan medicatie een laatste redmiddel zijn. Uiteraard doe je dit liever niet, maar wanneer je weinig tot niet slaapt, dan zal dit z’n weerslag hebben op je normale functioneren gedurende de dag. Belangrijk is wel dat je in gesprek gaat met een huisarts, zodat jullie samen kunnen kijken waar het probleem exact ligt en kan er worden gekeken naar een passende oplossing en eventuele medicatie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top