De voordelen van een man cave of she shed

Een man die urenlang verdwijnt in zijn schuurtje of een vrouw die zich graag in haar eentje op haar eigen zolderkamer verstopt een schrikbeeld voor je relatie? Voor sommige mensen misschien wel, maar eigenlijk blijkt zo’n man cave of she shed nog helemaal zo gek niet, juist voor je relatie. Opgelet dus, na het lezen van dit artikel wil je zelf misschien ook wel ineens je eigen plekje.

Alleen zijn

Wanneer je voor het eerst met iemand gaat samenwonen bekijk je alles nog een beetje door een roze bril. Je geniet er volop van dat je elke avond lekker samen tegen elkaar aan op de bank Netflix kunt kijken of een boek kunt lezen onder een gedeeld kleedje en ’s ochtends is het fijn samen wakker worden. Na verloop van tijd zet je die roze bril toch zo nu en dan af en wordt het allemaal weer wat normaler. Of wordt het zelfs toch best intens om continu in elkaars persoonlijke ruimte te zijn, zelfs als het om je partner gaat. Dan verlang je er misschien naar om even helemaal alleen te zijn. Vooral in de moderne tijden waar wij in leven waarbij je non stop in contact bent, al zij het dan via digitale manieren, verleren wij het om alleen te zijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat veel mensen zich al ongemakkelijk of zelfs eenzaam voelen als zij een kwartiertje zonder contact met anderen zijn. Terwijl het juist zo gezond voor ons is om zo nu en dan alleen te zijn.

Je eigen gedachten horen

Wanneer we even echt helemaal alleen zijn, en ons ook afsluiten voor alle digitale prikkels die steeds om onze aandacht schreeuwen, krijgen we de kans om weer eens echt naar onszelf te luisteren. Als je lekker door het leven waait is dat misschien helemaal niet zo erg, maar vooral wanneer er veel gaande is in je leven kan het erg helpen om je gedachten even goed op een rijtje te zetten. Vooral mannen vinden het vaak lastig om tot hun gevoel te komen, met name wanneer zij niet de tijd krijgen om ergens rustig over na te denken en te voelen wat zij ergens bij voelen. Met name wanneer je een druk gezinsleven hebt kan een plekje voor jezelf een uitkomst zijn om zo nu en dan even weer tot jezelf te komen. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen.

Goed voor je relatie(s)

Veel vrouwen vinden het idee dat hun partner zich terug trekt in een man cave (of de vrouwelijke variant daarvan de she shed) vervelend. Zij hebben dan het gevoel dat dit een soort persoonlijke aanval is. Terwijl dit totaal niet het geval is. Hoewel lang niet alle mensen daar behoefte aan hebben, kunnen sommige mensen juist niet zonder een regelmatige dosis alleen tijd. Wanneer dit hen lange tijd ontzegd wordt worden zij er juist niet gezelliger op. Voor je relatie is het dus eigenlijk alleen maar goed als je partner zich zo nu en dan even terugtrekt in een eigen wereldje. Want je krijgt hem of haar er fris en fruitig weer voor terug.

Een plek voor je eigen dingen

Vooral mannen moeten vaak nogal wat inleveren op het moment dat zij gaan samen wonen. De gemiddelde vrijgezelle mannen woning ziet er doorgaans, wat vrouwen betreft, niet heel gezellig uit. De zwarte nepleren bank moet als eerste wijken, spelcomputers worden opgeborgen en een klopboor bewaar je natuurlijk niet in de woonkamer. Al gauw liggen er kleedjes op de bank en decoratieve kussens en vaasjes waar geen bloemen in staan. Al kan het natuurlijk ook gewoon andersom. Wie er dan ook maar een stempel op de inrichting drukt, de ander kan zijn eigen smaak gewoon aanhouden in de man cave of she shed. Daar kan je dan ook mooi je modeltreinen kwijt of je uitgebreide verzameling nagellak. Niemand die er over valt. Letterlijke en figuurlijk.

Sociale activiteiten los van elkaar

Je kunt natuurlijk ook met je vrienden afspreken in de kroeg, maar soms is het gewoon leuker om in kleine kring bij elkaar te komen, bijvoorbeeld om die ene voetbalwedstrijd te kijken, of formule 1 of het nieuwe seizoen van Borgen. Je kunt je eigen favoriete drankjes drinken, je eigen snackjes maken en je hoeft er geen klauwen met geld voor te betalen. Ondertussen kan je partner gewoon lekker zijn eigen gang gaan zonder dat hij of zij last heeft van jouw bezoek.

Wanneer jouw partner suggereert een man cave of she shed te willen hebben is het dus niet noodzakelijk om gelijk naar de scheidingsadvocaat te bellen. Het is wel belangrijk dat er een gezonde balans blijft bestaan. Zie je je partner alleen nog maar terug wanneer het bier op is of de wifi eruit ligt? Dan gaat er iets mis. Anderszins is er helemaal niets mis met wat tijd gescheiden. De tijd die je wel samen doorbrengt is daardoor alleen maar leuker.

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top