close
  • vrijdag 24 september
Rouw en verlies

De kracht van het woord in een rouwproces

De kracht van het woord in een rouwproces

Door het coronavirus is er veel veranderd in de uitvaartbranche.  Alberta Vink en Jan Torn van Infina Uitvaartzorg doen er alles aan om nabestaanden op een waardige manier afscheid te laten nemen van hun geliefde. Gelukkig is het nog steeds mogelijk om de overledene te eren met een levensverhaal. En dat is juist nu belangrijk.

Alberta studeerde af als uitvaartverzorger op het onderwerp spreken tijdens een uitvaart. Ze spreekt regelmatig op uitvaarten die ze zelf begeleidt, maar wordt ook door anderen gevraagd. “Recht doen aan het leven door middel van het gesproken woord” noemt ze het. En ze ziet het als een wezenlijk onderdeel van een afscheid.

“Vertellen over het leven van de overledene heeft twee functies”, legt Alberta uit. “Het is eervol naar je dierbare en tegelijkertijd is het voor jezelf een stap in het rouwproces. Als je als nabestaande herinneringen ophaalt aan een geliefde, dan ga je dat meteen voelen. Er komen emoties los en door in de verleden tijd over iemand te praten besef je dat diegene er echt niet meer is. Vaak doe je dat samen met andere familieleden en dat kan heel helend zijn. Later, tijdens de uitvaart, zorgen de woorden die worden gesproken vrijwel altijd voor een traan én een lach. Het geeft een gevoel van verbinding met elkaar en met de overledene.”

Alberta vindt dat een levensverhaal zo eerlijk mogelijk verteld moet worden. “Men zegt vaak ‘over de doden niets dan goeds’, maar ik denk dat oprechte woorden veel waardevoller zijn. Er is niks mis met het benoemen van minder positieve kanten. Als je het maar respectvol doet.” Ze maakt het verhaal altijd zo persoonlijk mogelijk. “Ik probeer er achter te komen waar de overledene van hield. Welke muziek was favoriet en wat voor soort boeken lagen er op het nachtkastje? Soms gebruik ik daar een titel of een quote uit, om zo even heel dichtbij te komen. Als er jonge kinderen zijn, zoek ik naar een manier om die erbij te betrekken. Voor kinderen helpen afscheidswoorden net zo goed bij de verwerking.”

Infina Uitvaartzorg
Brouwerstraat 2, Barneveld
Tel: 06 514 531 37
www.infinauitvaartzorg.nl

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook