De 10 beste elektrische fietsen van 2022

Nederland is een fietsland, niet in de laatste plaats omdat ons vlakke landschap zich uitstekend leent voor ritjes op de fiets naar je werk, school of voor je plezier. De normale fiets verliest steeds meer en meer terrein en wordt steeds meer naar de achtergrond verdrongen, terwijl de elektrische fiets of e-bike steeds meer en steeds sneller terrein wint, niet in de laatste plaats omdat ze steeds voordeliger worden natuurlijk. Voordat je een elektrische fiets koopt, wil je natuurlijk weten welke e-bike je krachtige en tegelijk soepele ondersteuning geeft en hoe ver je kunt fietsen met een acculading. Bij e-bikes is het altijd raadzaam om eerst een proefrit te maken. Koop je je elektrische fiets online, vraag dan vooraf naar de mogelijkheid en voorwaarden voor het retourneren van je aankoop. Er hangt namelijk nog steeds een behoorlijk prijskaartje aan e-bikes, ondanks dat ze al een stuk voordeliger zijn dan een tijdje geleden, dus je wilt wel de voor jou beste e-bike kiezen.

Bij elektrische fietsen is vooral het aandrijfsysteem, ook wel de aandrijflijn genoemd, belangrijk. Dit is de combinatie van motor, accu en display. Die dient krachtig en soepel te zijn en prettig aan te voelen en het display dient duidelijk leesbaar en gemakkelijk te bedienen te zijn. Ook het bereik, de afstand die je kunt fietsen op een volle accu, is natuurlijk belangrijk. Tevens wil je niet afgeleid worden door storende motorgeluiden onder het fietsen.

Fiets van het Jaar 2022

Tijdens de Fiets Awards 2022, een gezamenlijk initiatief van organisatie als de RAI vereniging, ANWB en BOVAG, is de Sparta d-Rule Energy uitgeroepen tot Urban E-bike van het Jaar 2022 en de Kalkhoff Entice 5.b Advance+ tot Sportieve E-bike van het Jaar 2022.

Sparta d-Rule Energy: Urban E-bike van het Jaar 2022

De Sparta d-Rule Energy (€ 3399) is uitgeroepen tot Urban E-bike van het Jaar 2022, terwijl de QiO Eins P-5 (€ 3699) en de Specialized Como 5.0 IGH (€ 6000) een eervolle vermelding kregen.

De d-Rule Energy van Sparta is een innovatieve, krachtige, comfortabele elektrische fiets die met name geschikt is voor woon-werkverkeer en lekkere toerritten tijdens je vrije tijd. Het ontwerp van deze e-bike straalt veiligheid uit en het geeft je net dat beetje extra power. De innovatieve verlichting geeft zowel in de rijrichting als zijwaarts optimale zichtbaarheid. De 6 lichtelementen en een heldere bundelverlichting zorgen ervoor dat je zelf uitstekend zicht hebt en dat medeweggebruikers je al van mijlenver zien aankomen.

Alles is in het frame weggewerkt, van accu tot alle kabels. Hierdoor krijgt de d-Rule Energy een strak, modern uiterlijk. Als krachtbron dient de Bosch Performance Line Cruise middenmotor. Hiermee trotseer je met het grootste gemak stevige tegenwind en heuvels. Je telefoon mee voor onderweg? Ook dat is geen probleem met de geïntegreerde SP-connect smartphonehouder.

De robuuste, stoere en onderscheidende Sparta d-Rule Energy maakt de eerste indruk helemaal waar en is ontworpen met aandacht voor veiligheid.

2. Kalkhoff Entice 5.b Advance+: Sportieve E-bike van het Jaar 2022

Naast de verkiezing van de Urban E-bike is de Kalkhoff Entice 5.b Advance+ (€ 4099) uitgeroepen tot Sportieve E-bike van het Jaar 2022. In deze categorie hebben de Stella Tierra Pro MDB FI (€ 4599) en de Specialized Turbo Vado 4.0 (€ 4000) net naast de hoofdprijs gegrepen en derhalve een eervolle vermelding gekregen.

De Entice 5.b Advance+ van Kalkhoff is een all-road e-bike, oorspronkelijk bedoeld voor de sportieve fietser, maar je kunt er uiteraard alle kanten mee op. Deze Entice biedt vooral dankzij de krachtige Bosch Performance Line CX middenmotor en de grote 29 inch wielen zeer veel rijplezier. De Entice kan een totaalgewicht van 170 kilo dragen en is daarmee de ideale elektrische fiets voor lange fietstochten met bepakking. Om het sportieve imago te benadrukken is de Entice uitgerust met de Shimano SLX derailleur met 12 versnellingen.

3. Cube Supreme Hybrid Pro 500

De Cube Supreme Hybrid Pro 500 (€ 2899) is een uitstekende elektrische fiets die onlangs als beste uit de bus kwam bij de ANWB e-biketest 2022. Dit is een echte krachtpatser en bovendien super allround. Door de krachtige ondersteuning is deze ideaal geschikt om door weer en wind te fietsen van en naar je werk, maar ook voor lange(re) toertochten door een heuvelachtige omgeving. De fiets is uitgerust met een sterke en zeer stille Bosch Performance Line middenmotor, is zeer comfortabel, biedt een goede rijhouding, stabiliteit en de constructie en onderdelen zijn dik in orde. Ook zonder motorondersteuning fietst deze relatief lichte fiets (27 kg) nog heel licht. De versnellingen zijn van het type Shimano Nexus 8 en ook de krachtige hydraulische en goed doseerbare schijfremmen zijn van Shimano. De voorverlichting is met 60 lux zeer krachtig, waardoor je zelf een goed zicht hebt en goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Het grote middendisplay is helder en voorzien van handige zijbediening.

Het enige minpuntjes zijn dat de accu verwijderen en plaatsen enigszins lastig is en dat de actieradius beperkt is tot slechts 55 km. Voor dat laatste kun je voor € 200 een upgrade naar een 625 Wh-accu nemen voor een grotere actieradius.

4. Moustache Samedi 27 Open Xroad 2

Deze Moustache Samedi (€ 3300) is een fiets van Waalse makelij en is een echte klimgeit onder de e-bikes. Deze fiets is uitgerust met een Shimano Altus derailleur met 9 versnellingen die makkelijk schakelt, ook op steile hellingen en brede banden met noppen voor veel comfort. Hierdoor kun met de Samedi ook uitstekend de verharde paden verlaten en een stukje offroad gaan. Doordat de fiets inclusief de accu nog geen 25 kg weegt en er een krachtige, stille Bosch Performance Line motor in zit, is de fiets uitstekend geschikt voor het steilere hellingwerk. De actieradius is met de 500 Wh inframe-accu met 44 km wel aan de lage kant. Wel een pluspunt is dat de accu zeer makkelijk te verwijderen en te plaatsen is. De fiets is uitgerust met goede Shimano hydraulische remmen die zorgen voor een zeer korte remweg. Het totaalgewicht van deze Samedi is 150 kg. Door de brede banden met noppen is de grip uitstekend en deze zorgen tevens voor veel comfort. Ook de stevige pedalen hebben veel grip, hetgeen nodig is als je offroad gaat. Het voorlicht heeft een lichtsterke van 30 lux en zorgt voor helder licht. Het achterlicht heeft maar 1 led-lampje, dus dat had wel ietsje beter gekund. Alle kabels zijn netjes verwerkt in het frame. De zithouding is vrij sportief, je zit voorovergebogen op deze fiets, dus dat is wel iets om rekening mee te houden bij je aanschaf van een e-bike.

Een minpunt van deze Moustache Samedi 27 Open Xroad 2 is wel dat de afwerking nogal sober is en er zelfs geen slot op zit.

5. Advanced Comfort Plus Wave

De Advanced E-bike Comfort Wave Plus (€ 2999) is netjes afgewerkte en zeer complete elektrische fiets, die voor vrijwel elke situatie geschikt is. De kettingkast is dicht, zodat je ook met een lange broek of jurk zonder problemen kunt fietsen, hetgeen deze fiets uitstekend geschikt maakt voor woon-werkverkeer. In de hoogste ondersteuning is de actieradius ongeveer 65 km. In de laagste ondersteuningsstand kun je tot 100 km fietsen op een volle accu. Voor de gemiddelde Nederlandse hellingen is de stille Bosch Active Line Plus motor ruim voldoende. De 500 Wh accu bevindt zich in de bagagedrager. Verder is de fiets uitgerust met een Shimano Nexus 8 derailleur, prima hydraulische schijfremmen van Tektro en een Abus Pro Shield 5840 slot. Het frame is zeer stevig en geeft een uitstekende stabiliteit, waardoor de fiets zeer wendbaar is en vlot en soepel stuurt. De fiets is relatief licht, 27 kg, en heeft een krachtig voorlicht van 50 lux lichtsterkte. Het maximaal toegestane totaalgewicht is 140 kg. Enige minpuntjes zijn wel dat de kabels matig zijn afgewerkt en het achterlicht niet symmetrisch is gemonteerd.

6. Bikkel Ibee Tuba Disk Gates

De Bikkel Ibee Tuba Disk Gates (€ 2999) is de absolute verrassing en dit overzicht. Deze fiets is met een zeer krachtige Dapu-motor met een koppel van 85 nM uitgerust, hetgeen het vooral op vlakke wegen zeer krachtig maakt, eigen bijna té krachtig. Ook op de meest voorkomende hellingen is de motor zo krachtig, dat je er fluitend tegen op fietst. Door de goede zadeldemping is deze fiets ook op slechte wegen zeer comfortabel. Wat tevens opvalt is de complete afwerking, uitstekende gewichtsverdeling en stabiliteit, het lichte en prettige sturen en de zeer fijne rij-eigenschappen. Verder is deze prima allround e-bike uitgerust met goede hydraulische schijfremmen, een Shimano Nexus 7 derailleur, een AXA Defender / 2 slot en een fraai kleurendisplay met handige bediening naast het handvat. De riemaandrijving maakt deze e-bike bovendien onderhoudsvriendelijk.

Toch een klein puntje van kritiek: ondanks de inframe-accu van 603 Wh valt de actieradius van slechts 52 km wel een klein beetje tegen.

7. Gazelle Chamonix C7 HMS

De Gazelle Chamonix C7 HMS (€ 3299) beschikt over een Shimano E-6100 motor. Deze motor is op vlakke wegen krachtig genoeg, maar op steile hellingen wel iets aan de zwakke kant. Op de minder steile heuvels is de ondersteuning, net als op het vlakke, ruim voldoende. Ook de Shimano Nexus 7 naafversnelling maakt het schakelen op een helling wat lastig, maar ondanks dat is dit toch een meer dan uitstekende allround elektrische fiets voor zowel woon-werkverkeer als toerfietsers. Het frame is stijf en de stabiliteit tijdens het fietsen is mede daardoor hoog, het heeft een goede zadeldemper en een makkelijk verstelbare stuurpositie, waardoor het zeer prettig fietst. De zuinige 504 Wh inframe accu is goed voor een actieradius, zelfs bij de hoogste ondersteuningsstand, van meer dan 70 km. Verder is de fiets uitgerust met krachtige goed doseerbare hydraulische schijfremmen van Shimano, een krachtig 50 lux voorverlichting, een uitneembare accu, een afneembaar display en een AXA Block XXL/ 2 slot. Tevens biedt het connectiviteit met de smartphone via het Shimano display. Het gewicht van de fiets is 28,1 kg en het totale gewicht is maximaal 130 kg. Enige minpuntjes zijn het motorgeluid onder zware belasting, zoals op hellingen, en de mindere ondersteuning op zeer steile hellingen (>15%), maar die zijn er gelukkig niet zoveel in ons land.

8. Stella Livorno Premium MDB FI

Deze Stella Livorno Premium MDB F1 (€ 2899) heeft zonder meer imposante specificaties. De stille Bosch Performance Line Motor, de inframe 500 Wh accu. het zeer stijve frame, de grote stabiliteit, de dichte kettingkast, de krachtige ondersteuning op vlakke wegen en op heuvelachtig terrein en de fraaie afwerking tezamen met de zeer prettige rij-eigenschappen, groot comfort ook op slecht wegdek en de korte remweg door de Tektro hydraulische schijfremmen maken dit een elektrische fiets die zeker niet in dit lijstje mag ontbreken. Toch scoort deze e-bike net ietsje minder dan bovenstaande concurrenten met dezelfde motor door het relatief hoge gewicht, het lastig plaatsen en uitnemen van de accu en de ietwat tegenvallende actieradius van 55 km op een volle accu bij de hoogste ondersteuningsstand. Verder is deze Stella uitgerust met een Shimano Nexus 8 derailleur, een AXA Block XXL / 2 slot en zijn zowel de accu als het display afneembaar. Het gewicht van de fiets is 31 kg, terwijl het maximaal toegestane totaalgewicht 150 kg is. Er zit dagrijverlichting onder het stuur. Het krachtige voorlicht met een lichtsterkte van 40 lux is mooi verwerkt in het spatbord. Enige minpuntjes zijn het relatief hoge gewicht, de ietwat tegenvallende actieradius en het feit dat de fiets wat zwaar stuur, maar daar wen je zo aan.

9. QWIC Premium MN7D+

De QWIC Premium MN7D+ (€ 3099) is met z’n enorme actieradius van bijna 80 km in de hoogste ondersteuningsstand, de uitstekende en bovenal veilige remmen, de krachtige ondersteuning, het zeer stevige frame, zadelpenvering, dubbele voorvering en de prima afwerking één van de betere allround fietsen in de test. Dat deze dan toch relatief laag in de lijst staat komt doordat deze fiets nogal veel ‘shimmy’ heeft. Dat betekent, dat als je het stuur met beide handen loslaat, dat deze steeds heftiger gaat trillen, waardoor de fiets oncontroleerbaar wordt (dat geldt alleen als je met losse handen fietst uiteraard, niet als je, zoals het hoort, het stuur gewoon vast houdt). Uiteraard moet je ook niet met losse handen fietsen en is het zelfs bij de wet verboden, maar het is toch wel het vermelden waard. Normaal gesproken heb je daar totaal geen last van.

Ook voelt de fiets niet bijzonder stabiel in sommige situaties mét je handen aan het stuur, bijvoorbeeld tijdens afdalingen op slecht wegdek. In de stad zul je er overigens amper last van hebben. De krachtige 625 Wh accu zit verwerkt in de bagagedrager en heeft een actieradius van bijna 80 km bij hoge ondersteuning. Verder is deze e-bike uitgerust met de Shimano Nexus 7 derailleur, krachtige Shimano hydraulische remmen, een Bafan middenmotor en een AXA Defender / 2 slot. Het gewicht van deze QWIC is aan de hoge kant, 29,2 kg, en dat komt met name door het gewicht van de accu: 4,6 kg. Het maximaal toegestaan totaalgewicht is 135 kg. Minpuntjes zijn het motorgeluid bij zware belasting, zoals heuvel op, en het fietsen zonder ondersteuning is vrij zwaar. De een zal het een minpunt noemen, maar de ander misschien een pluspunt: de ondersteuning stopt pas bij 27-28 km, waar dat officieel 25 km hoort te zijn.

10. Btwin ELOPS 920E Connected

In principe zijn er meerdere e-bikes die net ietsje beter uit de test kwamen en eigenlijk een plaatsje in de top 10 verdienen, maar we willen je de Btwin ELOPS 920E Connected toch niet onthouden. Dit is namelijk veruit de goedkoopste elektrische fiets in de test (€ 1899) en bovendien ook nog eens de slimste. Het is namelijk een fiets met ingebouwde GPS-tracking die je kunt koppelen met een app op je smartphone. Je kunt hiermee op je smartphone, waar je ook bent, zie of iemand aan je fiets zit. Verder is het ook een prima e-bike: de ondersteuning op vlakke wegen is zeer prettig en ook op heuvels ruim voldoende. Het is kortweg een prima elektrische fiets voor woon-werkverkeer en toerritjes. Door het ‘shimmy’-effect, het trillen van het stuur) is het niet aan te raden met losse handen te fietsen. Het rijcomfort (het zadel is hard en het stuur is amper verstelbaar) en de actieradius blijft echter wel iets achter bij de concurrenten. De 418 Wh accu van slechts 2,6 kg is in de bagagedrager gemonteerd. Op een volle accu kun je slechts 44 km fietsen. Het voordeel is wel dat een nieuwe accu slechts € 350 kost, de helft van sommige concurrenten, dus je kunt ook een extra accu meenemen als je wilt. De fiets is zelfs uitgerust met een USB-oplaadpunt voor bijvoorbeeld je smartphone.

Verder heeft deze Btwin goed te doseren hydraulische schijfremmen van Tektro, Shimano Nexus 7 versnellingen, een vrijwel geruisloze Brose motor en geen slot. De fiets weegt 26 kg en het maximaal toegestaan totaalgewicht is 150 kg. Een klein minpuntje is het slecht gedeeltelijk afgeschermde ketting, hetgeen iets meer onderhoud vergt. Verder is het een goede fiets, zeker voor deze zeer lage prijs ten opzichte van de concurrentie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top