close
  • dinsdag 19 oktober
Vrije tijd

75 jaar vrijheid, op weg naar 2020: de ‘erfenis’ van de oorlog

75 jaar vrijheid, op weg naar 2020: de ‘erfenis’ van de oorlog

Omroep Gelderland werkt samen met het vfonds en Provincie Gelderland toe naar de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. In de nieuwe reeks van de tv-serie 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 zet de omroep persoonlijke verhalen in de schijnwerpers: welke impact heeft de Tweede Wereldoorlog gehad op de Gelderse bevolking? 

Vanaf maandag 25 maart staat in 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 wekelijks de ‘erfenis’ van de oorlog centraal. Hoe heeft de Tweede Wereldoorlog ons gevormd? Wat heeft bijna 75 jaar vrijheid ons gebracht? En hoe heeft de oorlog onze beeldvorming bepaald? Persoonlijke verhalen en herinneringen vormen hierbij het uitgangspunt.

De eerste aflevering draait om de afrekening met de vijand. Over hoe wij na de oorlog 17.000 Duitsers de grens over wilden zetten. Dat het merendeel al ver voor de oorlog in ons land woonde en niets had misdaan, maakte niets uit. Anne Marie Ubbink-Peters was pas zes jaar toen haar familie werd opgepakt omdat haar vader Duits was. Met haar gaan we terug naar Nijmegen, naar het terrein waar in 1947 het uitzetkamp Mariënbosch stond.

Online platform

75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 is daarnaast een online platform voor verhalen over de Tweede Wereldoorlog, met tv-uitzendingen, artikelen en een website vol historisch materiaal. Het platform is ook te volgen via FacebookInstagram en You Tube. Het materiaal is deels afkomstig uit de archieven van Omroep Gelderland, maar ook verkregen van musea, kranten, onderwijsinstellingen, gemeenten en andere organisaties die zich bezighouden met de Tweede Wereldoorlog.

Verhalen delen

Op het platform biedt Omroep Gelderland de ‘gewone’ Gelderlander een plek om persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog te delen. Alledaagse dingen, hoop en vrees, en de manier waarop mensen zich door de oorlogsjaren heen sloegen staan centraal. Verdriet en vreugde lagen vaak heel dicht bij elkaar. Heb je een verhaal dat je wilt delen? Dat kan via de website of via Facebook.

75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 is vanaf 25 maart iedere maandag om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist.

Foto: Nissenhutten kamp Mariënbosch

Fotograaf (C): Sophie Molema

Geschreven door: Redactie

Abonneer op de nieuwsbrief

Volg ons via Facebook